Un cop s’activi el 155, el mateix dissabte es reunirà la Mesa del Senat per posar data al ple en què s’aprovarà el paquet de mesures que hagi estipulat el Govern espanyol. Tot apunta que la sessió serà a final de la setmana vinent.

Segons ha avançat la secretària d’Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, la intervenció evidentment afectarà les funcions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i també el control dels Mossos d’Esquadra i de TV3 per garantir-ne “la neutralitat”. Tot i això, l’exministra ha subratllat que fins que el Ple del Senat no ho aprovi, encara hi ha marge perquè Carles Puigdemont rectifiqui i convoqui ell eleccions.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha lamentat que el PSOE s’hagi avançat a l’anunci oficial de la mesura. “Jo vaig pactar dimecres amb el president Rajoy les eleccions al gener”, ha dit, “el pacte era que el president del Govern ho expliqués demà”. Fins i tot ha fet una crida a la participació: “Ja les tenim aquí, els catalans estan cridats a les urnes, i els podem guanyar”, ha dit.

El Govern espanyol ni confirma ni desmenteix les declaracions del PSOE i Ciutadans. A preguntes dels periodistes, Mariano Rajoy ha dit des de Brussel·les que “les mesures que decidim aplicar les explicarem demà”, mentre que el portaveu del seu govern, Méndez de Vigo, ha puntualitzat que “no és una suspensió de l’autonomia el que preveu l’article 155, sinó mesures per tornar a la legalitat i restablir la normalitat constitucional”.