Salvador Illa ha fet el seu primer discurs com a president de la Generalitat per desitjar una bona Diada 2024 als catalans amb la mirada posada en la diversitat del territori, que ha definit com una de les fortaleses de Catalunya. Illa ha recordat l’herència migrant de la comunitat que forma una gran part de la ciutadania, amb nouvinguts d’arreu de l’estat espanyol i d’altres països del món. Així, ha sentenciat que “tothom que ve a millorar Catalunya és català”. “Amb els mateixos drets i els mateixos deures que tenim tots nosaltres”, ha afegit.

A continuació, el president ha traslladat el focus a l’actualitat: “No podem tancar els ulls al fenomen migratori que estem vivint, fruit de les desigualtats al món”. És per això que ha instat a treballar per la integració de tota la població. “Catalunya sempre ha estat terra d’acollida i tornarà a ser exemplar”, ha afirmat Salvador Illa.

Aquest any el tradicional parlament de la Diada Nacional de Catalunya en la vigília de l’11 de setembre s’ha fet al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat.

Serveis públics d’excel·lència

A més de destacar i defensar la pluralitat de Catalunya, Illa també ha parlat de la importància dels serveis públics catalans, que “han de recuperar l’excel·lència que els ciutadans es mereixen”. “Tinc la plena convicció que una nació pròspera i justa per a tothom es construeix de debò a les aules, als centres d’atenció primària, a les biblioteques, als casals de la gent gran i als carrers i places d’uns barris segurs”, ha continuat.

En aquesta línia, el president de la Generalitat ha establert tres reptes per aconseguir una “prosperitat compartida” i un “govern per a tothom”: garantir l’accés a l’habitatge, especialment per als joves, assegurar salaris dignes per als treballadors i lluitar per la igualtat entre homes i dones.

Una jornada per reflexionar

Més enllà de desitjar una bona Diada a la població catalana, Salvador Illa ha proposat una jornada per reflexionar. “Davant dels canvis que està vivint la societat, hem d’identificar els riscos i les oportunitats per posar l’accent en allò que ens uneix, en Catalunya i la seva pluralitat”, ha detallat.

Illa ha acabat amb un missatge optimista: “Tenim molt a millorar i molta feina per fer, però la farem bé perquè sabrem escollir els objectius. Tinc plena confiança en el país i en la seva gent“.

Què vols saber de la Diada 2024 a Catalunya?