(ACN) La Generalitat ha congelat les relacions amb el Govern espanyol fins que investigui el Catalangate. Ho ha anunciat aquest dimarts el president del govern, Pere Aragonès, en una compareixença a palau, posterior a la reunió extraordinària de l’executiu: “La confiança està danyada i cal que l’Estat es mogui”, ha declarat Aragonès, acompanyat pel vicepresident, Jordi Puigneró, i tot el govern.
El president ha subratllat que “no es pot recuperar la normalitat de les relacions polítiques” amb Madrid i ha admès que és “molt difícil que hi hagi les condicions per avançar” en la taula de diàleg. Aragonès ja ha demanat una conversa “cara a cara” amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per esclarir la responsabilitat de l’Estat en l’espionatge.
Ciberespionatge de polítics independentistes
Segons el grup d’experts en ciberseguretat Citizen Lab, el programa Pegasus es va fer servir per espiar els darrers presidents de la Generalitat. A més, l’organització ha posat al descobert el nom de 65 polítics i membres de la societat civil catalana com a víctimes del programa Pegasus, dissenyat per la israeliana NSO per accedir a ordinadors i dispositius mòbils.
La llista d’espiats inclou Artur Mas, l’entorn de Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès. També han estat objecte de ciberespionatge dirigents de l’ANC i Òmnium Cultural com Elisenda Paluzie, Jordi Sànchez o Marcel Mauri, a més d’una trentena de membres de Junts, ERC i la CUP. I a l’Ajuntament de Barcelona també ha esquitxat el cas amb Ernest Maragall i Elsa Artadi. Citizen Lab apunta que hi ha “nexes” entre aquest espionatge i “una o més entitats del Govern espanyol”.
El govern espanyol “treballa per restablir la confiança” amb la Generalitat
Després de les declaracions de Pere Aragonès, fonts del govern espanyol han afirmat que “treballa per restablir la confiança” amb la Generalitat. L’executiu espanyol, però, no contempla de moment investigar els fets i manté el discurs que la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha fet a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha desvinculat el seu govern del cas i ha apuntat que, si cal, “col·laborarà” amb la Justícia, però no impulsarà de mutu propi actuacions per esclarir els fets. Des de Madrid es manté, a més, la seva “aposta per desjudicialitzar” el conflicte.
Mentrestant ni la Fiscalia ni el Tribunal Suprem han anunciat cap pas per esclarir els fets. El Suprem ni tan sols ofereix informació sobre si el magistrat de la Sala tercera que autoritza les operacions del CNI, Pablo Lucas, va rebre cap petició per a l’ús del programa Pegasus per part dels serveis secrets espanyols. La ministra de Defensa, Margarita Robles, té previst comparèixer al Congrés, però la Moncloa ja ha advertit que hi ha matèries “secretes” de les que no parlarà.