Pedro Sánchez al cercle economia

(ACN) El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat la clausura del Cercle d’Economia per prometre que, en la nova legislatura de la política catalana, mantindrà els compromisos adquirits amb el govern anterior, d’ERC i Pere Aragonès.

En primer lloc, ha garantit que el Govern espanyol respectarà la història de Catalunya i la llengua. En segon lloc, ha assegurat que el seu executiu “redoblarà” la inversió en infraestructures sense donar xifres. I n’ha posat com a exemples l’impuls del corredor mediterrani i l’esforç inversor en Rodalies de Renfe. A més, també mantindrà, ha dit, compromisos com el de la condonació del deute i els traspassos pendents.

La millora del finançament català

També la millora del sistema de finançament. Sánchez ha assegurat que el debat és “complex” però també necessari, perquè el model de finançament no es renova des del 2019. La qüestió s’abordarà de manera bilateral amb la nova Administració catalana i de forma multilateral al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Ha fet una crida a no caure en el “greuge territorial” ja que, ha assenyalat, “tots els territoris estan connectats i milloren la seva capacitat econòmica si la resta de territoris tenen els suficients recursos”. I ha reivindicat que l’Estatut “dona moltes palanques per millorar l’autogovern”.

“Tots els camins condueixen a Illa”

Pel que fa a l’escenari que s’obre després de les eleccions catalanes del 12-M, Sánchez ha apuntat que el nou govern es decidirà a Catalunya “segons les necessitats i demandes de la societat catalana”. Tanmateix, ha reivindicat que “no és possible un govern a Catalunya sense la participació del PSC” i que “tots els camins condueixen i passen per Salvador Illa“. A més, s’ha mostrat convençut que Catalunya “obrirà un nou temps” per superar “l’estancament polític”.