(ACN) L’Estat espanyol se suma aquest dimarts als 140 països del món que reconeixen l’Estat palestí. Ho fa per acord del Consell de Ministres que es reuneix aquest dimarts i de manera sincronitzada amb Irlanda i Noruega. En una compareixença institucional sense preguntes, en castellà i anglès, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la decisió històrica, que té un únic objectiu, “contribuir al fet que israelians i palestins assoleixin la pau”.

“El reconeixement de l’estat de Palestina no només és una qüestió de justícia històrica, sinó una necessitat per assolir la pau“, ha dit, perquè “és l’única manera d’avançar en la solució d’un estat palestí que convisqui en pau i en seguretat amb l’estat d’Israel”.

Sánchez ha recordat que aquest estat ha de ser viable, amb “Cisjordània i Gaza connectades per un corredor i Jerusalem est com a capital, unificades amb el govern legítim de l’Autoritat Nacional Palestina”.

No és una decisió “contra ningú”

El president espanyol ha volgut destacar que aquesta decisió no s’adopta “contra ningú”, i menys contra Israel, “un poble amic a qui respectem, apreciem i hi volem tenir la millor relació possible”. “Aquesta decisió reflecteix el nostre rebuig frontal i rotund a Hamas, que està en contra de la solució dels dos estats”.

Per aquest motiu, segons Sánchez, des d’aquest dimarts l’executiu se centrarà a fer possible la solució dels dos estats. Primer, fent una crida a un alto el foc permanent, però també demanat l’entrada d’ajuda humanitària i l’alliberament immediat dels ostatges que es troben a mans de Hamas.

Sánchez també ha anunciat que l’executiu donarà suport a l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) en el procés de reformes iniciat pel seu nou govern. “L’ANP és el nostre soci per a la pau i necessitarà tot el nostre suport”, ha dit. Espanya també destinarà esforços per a una conferència de pau que aprovi la solució dels dos estats.

Israel carrega contra Sánchez

Israel no ha trigat a reaccionar després del reconeixement de Palestina. Ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de ser “còmplice d’incitació a l’assassinat del poble jueu i de crims de guerra”. En un missatge a la xarxa social X, el ministre d’Exteriors hebreu, Yisrael Katz, ha carregat contra l’anunci de Sánchez de reconèixer l’estat de Palestina i ha tornat a criticar la vicepresidenta Yolanda Díaz, a qui ha comparat amb els líders de l’Iran i de Hamas per voler, ha dit, “la desaparició de l’estat d’Israel”. Pel responsable de la diplomàcia israeliana, que Sánchez mantingui Díaz al seu govern i reconegui Palestina el fa “còmplice” dels crims de Hamas.