Ja tens a punt el pactòmetre de les eleccions a Catalunya 2024. Qui suma majoria absoluta al Parlament? Els 135 diputats electes hauran de votar el pròxim president de la Generalitat i caldrà veure quins partits polítics poden fer pactes per sumar els 68 escons necessaris per assolir la majoria absoluta i, per tant, investir el nou president directament en primera votació. Juga amb el pactòmetre de les eleccions catalanes 2024, selecciona els partits que t’interessen i esbrina si superen la majoria absoluta!

Pactòmetre de les eleccions a Catalunya 2024: qui suma?

Algunes de les sumes que pots fer amb el pactòmetre són:

  • PSC i Junts+ arriben a la majoria absoluta, amb 77 diputats
  • PSC, ERC i Comuns sumen 68 diputats i arriben a la majoria absoluta
  • Junts+, ERC i la CUP sumen 59 diputats i no arriben a la majoria absoluta
  • Tots els partits independentistes, inclosa Aliança Catalana, arriben als 61 diputats i tampoc no sumen.

Majoria absoluta en 1a votació i simple en 2a

La normativa deixa clar que, després de presentar a la resta de diputats el seu programa de govern, el candidat proposat demanarà la confiança de la cambra i, després d’un debat entre els diferents grups parlamentaris, els 135 diputats hauran de votar. En aquesta primera votació, cal que el candidat obtingui la majoria absoluta, és a dir, 68 o més sís.

Si no s’aconsegueix aquesta gran majoria, hi ha l’opció d’una segona votació, dos dies després, en què bastarà la majoria simple, és a dir, que hi hagi més sís que nos. Si en aquest cas tampoc no aconsegueix els suports necessaris, es tramitarà una nova proposta de candidatura a la presidència, i així successivament.

Possibles noves eleccions el 2024

Si un dos mesos després de la primera votació d’investidura cap candidat no ha estat elegit per presidir la Generalitat de Catalunya, es dissoldrà automàticament la legislatura i la presidència del govern en funcions convocarà eleccions immediatament. Els comicis se celebraran entre 40 i 60 dies després de la convocatòria, d’acord amb la llei.