Avui s’ha presentat el nou portal Electoràlia, que recull automàticament tota la informació relacionada amb les eleccions que es publica en blogs de política, mitjans de comunicació i les xarxes socials Twitter i YouTube. Darrere el projecte hi ha el periodista Valentí Sanjuan, del programa de ràdio Vist i No Vist. El web també incorpora els articles d’anàlisi de mitja dotzena d’experts en comunicació política i un sondeig electoral en línia. Però el més genuí és el formulari que, després de respondre tot un seguit de preguntes sobre propostes electorals, et diu quin és el partit que més s’adiu amb les teves idees.

L’altre portal especialitzat en aquestes eleccions autonòmiques és Eleccions 2010 online, més focalitzat en el seguiment de la campanya 2.0 de cada partit. És obra de quatre llicenciats de la UPF experts en comunicació social i empresarial, que analitzen l’activitat a la xarxa dels sis partits catalans amb representació parlamentària i les dinàmiques que es generen a la blogsofera, les xarxes socials, les webs de partit… Els articles es mostren classificats en aquestes categories i també en una portada que el lector pot configurar-se en funció dels seus interessos.

Webs, blogs, xarxes socials…

Eleccions Catalanes és un blog i un compte de Twitter mitjançant els quals el jove periodista Dani Gámez aporta xifres i vídeos per ajudar a entendre la campanya i els comicis del 28-N. El punt de partida són les estadístiques de les eleccions anteriors, les del 2006.

Un altre compte de Twitter especialitzat en el seguiment d’aquesta campanya electoral és @Eleccions28N. Fa temps que compta i conta els dies que falten per a les eleccions.

Eines per escoltar Twitter

Més enllà d’enviar-hi missatges, el que interessa cada cop més de Twitter és saber què hi diuen els usuaris. En aquestes eleccions han aparegut almenys tres webs per fer-ho.

Tuiter.net és una eina experimental d’anàlisi de la conversa sobre temes a Twitter. Els seus creadors són l’estudi PimPamPum, que ja van posar en línia el sistema Rodalia.info. Estan provant Tuiter.net per registrar el nombre de twits que parlen de cada partit, cada candidat i cada proposta i mostrar els resultats en forma de gràfica.

Un experiment similar és el que està duent a terme l’Skolti Lab des de Sant Cugat del Vallès: recull els missatges dels candidats i de qualsevol twitaire que vulgui parlar-hi. Apareixen al web en temps real, després analitza qui “piula” més i de què.

Sondejos 2.0

L’eina Socvot només compara el nombre de seguidors de cada partit a Twitter i a Facebook i, en funció d’això, els assigna els escons al Parlament. En el resultat, que té poc a veure amb els dels sondejos tradicionals, apareixen Solidaritat Catalana i Reagrupament, a més del partit Pirates de Catalunya. El creador de Socvot és precisament Dario Castañé, un tecnòleg d’Igualada que es presenta a les eleccions dins les llistes d’aquest partit.

Un sondeig força més complex és el que fa Voota. Aquest web no ha nascut només per aquestes eleccions, però sí que incorpora un capítol sobre el 28-N amb una possible distribució dels escons del Parlament de Catalunya. Es basa en els “voots” positius que ha rebut cada partit a Voota. Els usuaris d’aquest web sempre poden manifestar-se a favor o en contra de qualsevol polític, partit o proposta electoral. Com al Facebook, només cal un clic per dir “m’agrada” o “no m’agrada”. La identificació prèvia via Facebook és precisament la garantia que cada persona vota cada cosa només un cop.

Cada dia, dins el programa ‘Connexió Barcelona’, et mostrem un blog, producte o servei web d’interès per a la gent de Barcelona. Per llegir una altra d’aquestes ressenyes, fes clic aquí.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a