Barcelona, l’Ajuntament i el govern Collboni enceten aquest setembre un nou curs polític. I ho fan amb un objectiu prioritari, segons l’alcalde: “És urgent tenir un pressupost per a l’any que ve, amb un acord de les forces progressistes”. Per això, Jaume Collboni es proposa iniciar els contactes amb BComú i ERC durant la tardor per tenir una primera proposta de pressupost per al 2025.

“Hi ha projectes de ciutat que esperen nous pressupostos”, avisa l’alcalde, com la construcció de més habitatge públic i la segona fase de connexió del tramvia per la Diagonal fins a Francesc Macià (la primera, fins a Verdaguer, s’estrenarà a la tardor). En cas d’aconseguir els suports suficients, el del 2025 seria el primer pressupost que Collboni aprovaria per la via ordinària: els comptes del 2024 els va aprovar a través d’una qüestió de confiança, en no haver aconseguit el suport dels comuns d’Ada Colau.

I l’entrada d’ERC al govern?

Les últimes setmanes l’alcalde també ha apressat els republicans d’Elisenda Alamany perquè reprenguin la consulta a la militància perquè ERC entri al govern municipal. El pacte estava molt encarrilat, però un congrés fallit de la federació d’Esquerra a Barcelona va deixar l’entesa guardada temporalment en un calaix.

Collboni Alamany ple

Les negociacions a l’altra banda de la plaça de Sant Jaume per investir un nou president de la Generalitat van mantenir el pacte de govern municipal PSC-ERC en el congelador i ara hi ha un altre escull: el congrés de refundació dels republicans, previst per al 30 de novembre. “Hem d’esperar que els partits facin els seus processos i ja veurem què en surt”, admet Collboni.

Mateix color polític a les dues bandes de la plaça

Tampoc no pot passar per alt que el govern socialista de l’Ajuntament començarà el curs amb el mateix color polític al Palau de la Generalitat, cosa que no els passava als socialistes des del 2010. Aquest agost Salvador Illa va ser investit com a president català, amb els vots d’ERC i dels comuns. Són, precisament, les dues forces amb qui Collboni vol teixir “la majoria progressista” a Barcelona… L’entesa en la política catalana es traslladarà a la política municipal?

Illa i Collboni ja van mantenir una trobada a Palau i va servir perquè l’alcalde demanés al president que mantingui el decret que ha de permetre a Barcelona eliminar els 9.818 pisos turístics que hi ha a la ciutat a partir del 2028. Si res no canvia, aquesta primera setmana de setembre Illa i Collboni mantindran una segona reunió bilateral.

jaume collboni salvador illa generalitat
Foto: Arnau Martínez / Maria Pratdesaba

Habitatge i seguretat, els grans reptes

Tot i que el govern de Jaume Collboni es marca la crisi de l’habitatge com a qüestió prioritària a tractar durant aquest mandat, el cert és que aquest curs començarà marcat per una altra temàtica: el debat sobre les armes blanques i el repunt d’agressions amb aquest mètode a Catalunya. En aquest sentit, Collboni i el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, s’han mostrat favorables a fer més controls amb pales detectores en actes multitudinaris, com les Festes de la Mercè, per evitar agressions.

A més, l’alcalde també ha proposat obrir un debat sobre la tinença d’armes blanques i planteja elaborar una normativa per prohibir de forma explícita que es puguin dur navalles o ganivets a festes majors i dins del transport públic. En paral·lel a tot plegat, també aquest setembre l’Ajuntament iniciarà els tràmits per adquirir 22 pistoles Taser per a la Guàrdia Urbana.

Canvis dins de Junts

El nou curs també duu canvis al Grup Municipal de Trias per Barcelona – Junts per Catalunya. Xavier Trias es va acomiadar de l’Ajuntament l’últim plenari abans de les vacances d’estiu i, per aquest motiu, Jordi Martí Galbis ha assumit la presidència del grup municipal. Neus Munté n’és ara la portaveu i Damià Calvet, el portaveu adjunt. Les properes setmanes, la formació també haurà de decidir quin nom adopta perquè ja va avisar que deixarà de dir-se Trias per Barcelona.

Xavier Trias Jordi Martí Galbis