De moment, es crearan les que corresponen a les quatre províncies. Més endavant s’hi afegiran les de les Terres de l’Ebre, la Catalunya Central, i l’Alt Pirineu i l’Aran. Per a això, les Corts espanyoles han de modificar determinades lleis orgàniques de l’Estat.

La nova divisió de Catalunya ha aixecat ampolles en diferents territoris: tant Tarragona com Reus volien ser capital de vegueria, la ciutat de Lleida no volia que la província es partís en dos i Osona, la Vall d’Aran i el Penedès han reivindicat una vegueria pròpia.

Avui, un grup de partidaris de la vegueria del Penedès-Garraf han seguit d’esquena la votació de la Llei des de la tribuna del Parlament. ERC ha votat en contra d’una esmena de CiU que demanava que es preveiés d’entrada aquesta vegueria. Els republicans han insistit que la llei permet crear-ne de noves més endavant.

Les vegueries és el nom d’una organització territorial que va existir a Catalunya entre els segles XII i XVIII, fins que el Decret de Nova Planta (1716) les va substituir pels corregiments.