No ha estat fàcil, però el jurat ja ha triat quines són les idees guanyadores per transformar i embellir les parets mitgeres de 10 emplaçaments de la ciutat, un per cada districte. Hi estaven convocats joves arquitectes amb una premissa clau: a més de la part estètica, s’havia d’incorporar millores en la qualitat de vida dels veïns i veïnes; de la biodiversitat i la sostenibilitat. S’hi van presentar 590 arquitectes de 51 països i s’han premiat tres propostes per cada emplaçament, més dues mencions especials.

Amb les idees guanyadores sobre la taula, ara s’han d’adaptar a cada cas i transformar-les en un “projecte realitzable“, amb la conformitat de l’Institut del Paisatge Urbà i de les comunitats de veïns. La majoria de propostes aposten per obrir balcons o finestres a les parets mitgeres, influint per tant en la vida del veïnat. L’objectiu és que les noves mitgeres s’estrenin el 2026, durant l’any en què Barcelona serà Capital Mundial de l’Arquitectura. Per això es destinen 5,3 milions d’euros.

Intramuros – placeta de Martina Castells

En aquesta placeta del Raval la proposta actua sobre dos edificis i sobre l’espai públic. D’una banda, les dues façanes es recobreixen amb una segona pell ceràmica, amb maons diferents i en relleu per facilitar la biodiversitat, com ara que hi niïn ocells. Aquesta segona pell millorarà l’eficiència energètica i l’aïllament dels habitatges. S’obren noves obertures i s’incorporen balcons per aconseguir una ventilació creuada. Un jardí vertical li acabarà de donar el punt sostenible. Aquest jardí s’estendrà sobre la placeta, ja que es vol estendre cables metàl·lics entre els dos edificis que acabin conformant un mena de tendal verd sobre l’espai públic, que convidi a trobar-s’hi durant tot l’any.

Hanging Gardens – carretera Antiga d’Horta i carrer de Nàpols

El projecte per a dues façanes es basa essencialment en aprofitar els balcons per instal·lar-hi una estructura de fusta laminada amb la qual crear un jardí vertical penjant que ajudi a millorar l’eficiència energètica i el confort tèrmic del veïnat. A més de proporcionar ombra, aquesta aposta permet variar l’aspecte de les façanes al llarg de l’any, en funció de les plantes. El jardí vertical es complementarà amb obertures, tendals, cortines o làmines per regular les ombres i el sol, i donar més privacitat. I per aprofitar el sol, s’hi instal·larà plaques solars.

The Golden Gateway – Jardí de Francesc Masclans i Girvés

Les façanes del carrer de Quetzal, 5-9, i del 17-21, al barri de la Bordeta, deixaran enrere els maons per acollir una estructura daurada de ceràmica fotocatalítica, un material que combat els agents contaminants de l’aire. Sobre aquesta estructura, un jardí vertical farà de transició al jardí, a l’hora que contribueix a reduir l’efecte illa de calor. A més, es faran noves obertures a les façanes per tal que el veïnat guanyi uns balcons prefabricats. La idea és potenciar la interacció entre la comunitat de veïns a partir d’aquests balcons. A la part superior s’instal·laran plaques solars.

Living Threshold (Llindar de vida) – carrer de Lluçà, 4-9, i avinguda de Madrid, 161

En el cas d’aquest edifici de les Corts, l’aposta guanyadora respecta l’estil i aspecte original però vol millorar l’eficiència energètica amb l’aïllament, al mateix temps que incorpora uns balcons metàl·lics amb persianes que recorden les enrotllables de tota la vida. També s’hi afegeix una gelosia ceràmica en part de la façana que afavoreix la ventilació i l’ombra amb intimitat.

Azure – carrer d’Hurtado i carrer d’Espinoi

A la confluència dels carrers d’Hurtado i d’Espinoi, a les Corts, hi trobem una plaça flanquejada per dues parets mitgeres de maons sense obertures. El projecte guanyador preveu fer florir aquestes parets i obrir-hi uns balcons blaus de forma semicircular units per una estructura vertical que vol acollir la vegetació. Els creadors volen promoure així la biodiversitat i fer més amable tot l’entorn.

Eixamplant – Jardins de Caterina Albert

Segons el projecte, es tracta d’una intervenció d’acupuntura urbanística, per millorar la qualitat de vida del veïnat amb intervencions mínimes i potenciant la sostenibilitat. Parteix de l’arquitectura original de l’edifici per afegir-hi una reinterpretació de les galeries de l’Eixample, on l’ombra i la llum es regulen amb tendals i cortines. També incorpora una capa d’aïllament que cobreix i embelleix les façanes.

Terraplen – carrer del Pantà de Tremp i carrer de Dante Aligheri

La intersecció d’aquests dos carrers del Carmel renovarà imatge amb un mur de 70 cm de materials naturals, que es combinaran amb acer Corten i vegetació. Com a la resta de projectes, es busca la sostenibilitat i el confort tèrmic. Les finestres queden emmarcades amb el nou gruix i amb recobriments de fusta.

Safareig – placeta de Charlot

Aquesta proposta parteix d’un element històric del barri de Verdum, el safareig de les Cases del Governador, per implementar un espai que, com aquells safareigs, sigui fresc i ben airejat. S’obren balcons a la façana cega, i de l’estructura metàl·lica que els suporta pengen plantes i verd. La part inferior de la façana es recobreix de ceràmica. Com a recordatori dels safareigs desaparegut es crearà una petita bassa davant la font de la plaça.

The Naked – placeta de Grau

En aquest cas es vol implementar una façana low-tech bioactiva per potenciar-ne la sostenibilitat. Es basa en una coberta ceràmica en què els maons agafen diferents graus i posicions, alhora que ofereixen forats a la biodiversitat de flora i fauna. El resultat és una franja central que simula les parets d’una muntanya rocosa.

Mundo circundante – carrer d’Espronceda

En aquest cas s’afegeix de nou una estructura de bosc vertical per incentivar la biodiversitat, reduir la pol·lució i incrementar l’espai públic dels veïns i veïnes. L’estructura, en tons blancs, es basa en tot de mòduls que cadascú podrà anar adaptant amb panells solars o verds. En comú tindran un accés al bosc vertical a través d’una escala al pati.