L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat recentment modificar el criteri per a la instal·lació de terrasses als Jardins de la Mediterrània, al barri de la Marina de Port. La nova normativa servirà per reduir a quatre el número màxim de taules. A més, no es donaran noves llicències als locals, amb l’objectiu final de reduir progressivament el volum de terrasses. Actualment, als Jardins de la Mediterrània n’hi ha 13.

Amb aquesta mesura, el consistori vol treballar per destensar aquesta zona de la Marina de Port, un espai entre habitatges que arrossega problemes de soroll, brutícia i convivència des de fa anys.

En vigor a l’estiu

Es tracta d’una aprovació inicial que està ara mateix en període d’al·legacions. Això vol dir que els restauradors i els veïns tenen ara un termini per fer preguntes o impugnar la mesura si creuen que aquesta no s’adequa a les seves necessitats. El consistori es compromet a donar resposta a totes les qüestions que es plantegin les properes setmanes i preveu aprovar de manera definitiva la nova normativa que s’aplicarà en exclusiva en aquests Jardins de la Marina de Port, abans de tres mesos.

Un pas més contra l’incivisme nocturn enquistat

La reducció del número de taules a les terrasses i el no atorgar llicències per obrir altres establiments de restauració se suma a la limitació horària que es va iniciar l’agost del 2022. Des de llavors, els bars i restaurants dels Jardins de la Mediterrània han de tancar a la 1.30 h de diumenge a dijous i a les 0 h els divendres, dissabtes i vigílies de festius.

Pel que fa a les terrasses, el tancament estipulat és a les 23 h de diumenge a dijous i a les 0 h els divendres, dissabtes i vigílies de festiu. Una mesura similar a la que també s’aplica en altres punts calents de la ciutat com a Ciutat Vella o al carrer d’Enric Granados.

Aquesta limitació horària no ha servit, però, per erradicar els problemes de convivència entre locals, veïns i usuaris dels jardins. De fet, alguns dels veïns asseguren que quan els bars abaixen les persianes i recullen les terrasses hi ha clients que continuen reunits als bancs dels jardins. Una situació que empitjora amb l’arribada del bon temps. “Quan arriba l’estiu aquí no hi ha llei”, assegura la Gloria González, veïna dels jardins que lamenta que el trencament d’ampolles, les corredisses i fins i tot les baralles són constants a les nits i això dificulta el descans veïnal.

S’inauguren els Jardins de la Mediterrània
La reforma de l’interior d’illa de la Marina de Port ha costat més de dos milions d’euros provinents del Pla de barris

Tot això ha fet que alguna part del veïnat hagi posat damunt la taula el tancament nocturn dels Jardins de la Mediterrània, una possibilitat que fins ara s’havia descartat.

Reclamen augmentar-hi la neteja

Des de finals de l’any passat, l’Ajuntament ha incrementat la neteja en aquests jardins i, fins i tot, ha creat un grup de treball amb els serveis municipals per trobar noves estratègies per destensar l’espai i millorar la convivència entre locals, veïns i usuaris del parc. Tot i que el veïnat admet que els jardins estan més nets, lamenten que no s’actuï de la mateixa manera en les zones enjardinades i que aquestes acumulin tot tipus de restes.

Alguns veïns han denunciat a betevé que la brutícia acumulada en aquests espais verds serveix de crida per a rosegadors i altres plagues. L’Ajuntament assegura que des del gener s’han fet tres actuacions integrals de la zona enjardinada que han inclòs desherbat, poda de la vegetació i eliminació de planta seca. Tot i que no s’han rebut queixes ciutadanes des de l’estiu passat per presència de múrids als jardins, l’Agència de Salut Pública de Barcelona hi ha col·locat recentment avisos de possibles rates, i ja s’hi han començat a dur a terme inspeccions de control i revisions periòdiques al clavegueram.