Avui al Parlament s'hi respirava l'ambient de les grans ocasions. En la primera sessió del debat d'investidura Artur Mas ha explicat que aspira a presidir un govern trasparent, dialogant i obert a les aportacions de tothom, per formar , ha dit, el govern dels millors. En aquest sentit ha proposat que Salvador Alemany, del Cercle d'Economia, i Miquel Vilardell, president del Col·legi de Metges, l'assessorin en matèria econòmica i sanitària, respectivament. Però Mas també pretén que aquesta coreponsabilitat a l'hora de governar s'ha de traduir amb suports parlamentaris que li oferieixin la clau de la investidura. El futur president ha desgranat al llarg d'una hora i quart els vuit eixos del que serà el seu futur govern. I com ja havia anunciat la columna vertebral serà aixecar econòmicament el país i situar l'empresa com a eix per crear riquesa i ajudar a reduir l'atur a la meitat. També ha reafirmat la voluntat de reduir el pes de l'Administració, un 20% el nombre de departaments i el 30% el personal de confiança. L'autogovern ha estat un altre dels eixos del discurs. Mas ha dit el TC ha tallat qualsevol possbilitat de construir un estat plurinacional i que no s'escatimaran esforços per garantir les llibertats de Catalunya, si cal, ha dit forjant una transició a la catalana. I també ha anunciat les primeres accions de govern: suprimir els 80 Km 7h als accessos de bcn i eliminar l'impost de successions.

El discurs d’Artur Mas ha començat pocs minuts després de les 11h del matí. El líder convergent ha dit que afronta aquesta nova etapa amb “humilitat”, “sentit de la responsabilitat” i “esperança” en un futur millor per a Catalunya. Ha afegit que el govern que aspira a presidir estarà basat en “l’austeritat, honestedat, cohesió i sentit de país”.

El líder de CiU també ha explicat els vuit eixos prioritaris del seu govern. Ha citat l’economia -“aixecar Catalunya i lluitar contra l’atur”-, l’educació -“amb l’objectiu de fer front al fracàs escolar”- i la salut. En aquest sector, Mas ha repetit que no és partidari del copagament i que creu que cal trobar les millors formes de gestió “independentment de la titularitat del servei”. També ha parlat de les polítiques socials i de família i de la seguretat. El líder convergent ha promès tolerància zero amb la delinqüència i lluitar contra el tràfic de drogues i el “vandalisme antisistema”. També ha dit que cal recuperar l’autoestima i el respecte de les forces de seguretat i ha reiterat que suprimirà el codi ètic dels Mossos d’Esquadra.

Els altres eixos que, segons Mas, tindrà el seu govern, seran la política territorial i la sostenibilitat, les administracions -ha promès “austeritat i aprimament”- i la nació. En aquest àmbit, ha dit que cal millorar l’autogovern i aconseguir noves cotes de sobirania per a Catalunya.

Amb aquest discurs, Artur Mas intenta aconseguir els sis suports que necessita per  ser nomenat president per majoria absoluta. Tot apunta, però,  que cap partit no votarà a favor del candidat de CiU en aquesta primera volta. Per això, Mas requerirà una segona votació, dijous 23, en què tindria prou amb l’abstenció d’algun dels grups parlamentaris.