Zapatero ha comunicat aquesta decisió en la roda de premsa posterior a l’últim Consell de Ministres del curs polític, i ha assegurat que l’ha “pensada” i “madurada” des de fa temps. Això comportarà que les Corts es dissolguin el 26 de setembre, però abans el president espanyol encara espera tirar endavant les lleis i reformes econòmiques que estan en la “fase final” de tramitació parlamentària, així com un decret llei amb noves mesures econòmiques, que el Govern espanyol pretén aprovar el 19 d’agost.

Es tanquen així setmanes d’especulacions i també de pressions que Zapatero ha rebut fins i tot des del mateix partit. La convocatòria arriba just dos dies després que el CIS va confirmar que el candidat a les presidencials dels PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha suposat un revulsiu per al partit perquè ha retallat distàncies amb el PP.

Zapatero ha negat que hagi pres la decisió d’avançar els comicis per tactisme electoral. Ha dit que ho ha fet pensant en l’interés general i després d’haver impulsat les reformes que s’havia marcat per fer possible la recuperació econòmica. Considera que calia avançar les eleccions perquè el nou govern que surti de les urnes, que podrà estar “en exercici” a final d’any, “es faci càrrec de tot l’exercici econòmic corresponent a 2012”.

El principal partit de l’oposició no ha esperat a pronunciar-se sobre l’avançament electoral que fa mesos que reclama. El president del PP, Mariano Rajoy, ha dit que la “bona notícia” arriba tard i ha assegurat que si guanya les pròximes eleccions generals, governarà des del centre, amb moderació i diàleg, i des de la veritat i la transparència.