ARTUR MAS, president de la Generalitat "Garantim la solidesa del país i garantim la solidesa dels nostres públics i, per tant, de les nostres finances públiques. I, en últim terme, del nostre estat del benestar. Si no frenem aquesta espiral d'aquests darrers temps, això pot acabar afectant el nostre estat del benestar i, fins i tot, pot afectar greument, el nostre autogovern català."

La Generalitat ha celebrat, aquest matí, un consell executiu extraordinari per aprovar el seu pla de viabilitat, que presentarà dilluns vinent a Madrid.

Segons ha explicat el president català, Artur Mas, la retallada del dèficit serà, com a mínim, del 10% i afectarà tots els departaments. “La Generalitat estava en una línia de despesa massa forta”, ha dit Mas i per això haurà “de fer bondat” com també ho ha fet “tot el país: les famílies, les empreses, els autònoms…”. Mas calcula que, amb aquesta retallada, s’estalviaran uns 3.000 milions d’euros.

Pel que fa als ingressos, Mas ha dit que la Generalitat “té menys marge de maniobra”. Per això, ha anunciat que demanarà al govern central que mantingui el mateix nivell d’ingressos que l’any passat. En paraules del president, el plantejament a Madrid serà “nosaltres ens ajustarem el cinturó però vosaltres, l’Estat, ens heu de garantir els mateixos ingressos que l’any passat”.

El president ha dit que no s’apujaran els impostos. Ha reiterat que, amb totes aquestes mesures, espera que es pugui arribar a complir l’objectiu de l’1,3% del PIB. Ha afegit que les retallades tenen com a objectiu garantir la solidesa de les finances públiques catalanes i de l’estat del benestar. Mas ha dit que, si no s’aturen les despeses, també pot quedar-ne afectat l’autogovern de Catalunya.