El Govern basc ha valorat d’insuficient la treva d’ETA. Considera que el temps de les treves s’ha acabat i ha anunciat que esperen la fi definitiva de la banda. El conseller d’Interior basc, Rodolfo Ares, ha afegit que els cossos de seguretat no estan en treva.

Des del PSOE, Leire Pajín, ha considerat que la treva de la banda terrorista és un gest “clarament insuficient” i que el que s’espera d’ETA és l’abandonament definitiu de les armes i que es dissolgui.

El portaveu del PP basc, Leopoldo Barreda, afirma que darrere de l’alto el foc, hi ha la voluntat de “colar-se en les eleccions municipals”. El popular afegeix que cal rebutjar qualsevol negociació amb els terroristes.

Les formacions catalanes PSC, ICV i CiU també demanen a ETA que faci un pas més i dissolgui l’organització. Per CiU, aquest anunci no és el que “la societat està demanant” a la banda. El portaveu del partit al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida ha declarat que ETA “està completament aïllada”.

El coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, ha valorat la treva com “una bona notícia” però ha afegit que l’entrega de les armes ha de ser el següent pas de la banda. Miralles també demana que el Govern suspengui la Llei de partits al País Basc.

La posició d’UPD és més escèptica. La diputada Rosa Díez ha recordat que en altres treves, ETA ha aprofitat per rearmar-se.