Nova sentència favorable a l’Ajuntament de Barcelona sobre la superilla de l’Eixample. El jutjat contenciós administratiu número 1 de Barcelona ha desestimat el recurs de Foment del Treball Nacional contra l’eix verd del carrer del Consell de Cent i el carrer de Girona. L’organització demanava “refer l’estat del vial i el creuament, tal com defineix el PGM del 1976” per no aturar la circulació de vehicles. La magistrada, però, ha considerat que l’Ajuntament de Barcelona va actuar segons les seves competències i respectant el pla urbanístic.

La sentència apunta que aquest tram, malgrat la reurbanització, continua sent vial, per tant, també s’hi pot circular encara que tinguin prioritat els vianants. Per tant, dictamina que no era necessari modificar el PGM.

Bonet aposta pel diàleg per evitar més processos judicials

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Laia Bonet, ha valorat positivament la resolució judicial i ha reivindicat la feina feta fins ara. “Barcelona necessita continuar treballant per guanyar verd i espai per als vianants”, ha dit, “però s’ha de fer amb el diàleg i l’entesa“, ha afegit. Així, ha llençat un dard al govern anterior i ha detallat que estan canviant la manera d’abordar les pacificacions perquè no es generin disputes que acabin als jutjats, com ha passat amb la superilla de l’Eixample.

Causes arxivades

El Tribunal Suprem va tancar ahir, dilluns, 30 de setembre, la causa penal contra Ada Colau i Janet Sanz per l’execució de la superilla de l’Eixample. L’alt tribunal va desestimar el recurs que l’arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona a l’època de Pasqual Maragall, Josep Antoni Acebillo, havia interposat contra l’arxivament de la causa penal de l’eix verd de Consell de Cent —que descartava que l’exalcaldessa i l’extinenta d’alcaldia d’Urbanisme haguessin comès prevaricació i malversació.

També el 30 de setembre van arxivar la querella que la immobiliària Junimo va interposar contra l’exalcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, per haver evitat el desallotjament d’un ciutadà en situació de vulnerabilitat a les Corts.

Altres recursos pendents de resolució

Aquest recurs sobre Consell de Cent no és l’únic que la justícia té sobre la taula, de fet, hi ha 11 recursos oberts per la pacificació d’aquesta zona. L’Ajuntament va anunciar que recorreria contra la sentència contra el de Comte Borrell, després que una jutgessa donés la raó al recurs presentat per la Unió d’Eixos Comercials Turístics de Barcelona (Barcelona Oberta). De moment, el consistori està en espera de la resolució. La justícia també ha donat la raó a Barcelona Oberta en el cas de l’eix verd del carrer de Rocafort i l’Ajuntament també va anunciar que hi presentaria un recurs en contra.