El Grup Municipal de Junts ha proposat que la plaça del Cinc d’Oros recuperi la simbologia republicana original de l’obelisc. El portaveu de la formació, Jordi Martí, ha instat a fer “una actualització de l’entorn” perquè “no pot ser que la gent no sàpiga què implica el conjunt escultòric”. En aquest sentit, Martí ha llançat al govern municipal dues propostes “que poden ser alternatives”.

La primera, recuperar l’escultura de La República al capdamunt de l’obelisc (que actualment està a la plaça de la República, a Nou Barris) i una placa en memòria de Pi i Margall. I, la segona, obrir un concurs públic perquè es presentin idees per redissenyar l’entorn de l’obelisc; això sí, sempre mantenint la memòria històrica republicana.

Una proposta oposada a la del PP

La proposta de Junts ha arribat l’endemà que el Grup Municipal del PP pengés un full amb l’escut d’armes de Felip VI a l’obelisc de la plaça del Cinc d’Oros per demanar la restitució de la simbologia monàrquica. Jordi Martí, però, ha assegurat que la proposta de Junts “no és una reacció a la del PP” i ha assegurat que “no volem polemitzar ni contraposar propostes”.

Martí ha sentenciat que “el que volem és dignificar l’espai i retornar-li l’originalitat, en el sentit de reivindicar els valors republicans” perquè la plaça “va néixer en aquest sentit”. Junts critica que amb la retirada de l’última placa amb l’escut d’armes de Joan Carles I, “el monument ha quedat nu i mut perquè no explica res”.