De taula en taula a l'hora del vermut, sembla que la jornada de reflexió serveix més per reafirmar-se que per escollir. DANIEL VILÀ "En principi nosaltres ja tenim l'opció política. Estem amb els amics fent el vermut, però no cal insistir-hi més i cadascú té la seva opinió i entrem una mica per sobre però no hi donem gaires voltes." MARÍA JOSÉ MARTÍNEZ "Jo tinc les idees bastant clares i no em fa falta reflexionar gaire el meu vot de demà, però sí que és veritat que per a les persones que no ho tenen gaire clar i que han de decidir el seu vot sí que és veritat que pot ser útil." Tot i que les últimes enquestes publicades encara apuntaven un gran nombre d'indecisos, és impossible determinar si dies com avui ajuden a triar. IVAN SERRANO, investigador en Ciència Política de la UOC "Hi ha moviments que es determinen, que es decideixen durant els últims dies o la campanya electoral. En aquest sentit, el darrer dia d'abans de les eleccions és difícil d'establir quin pes té per ell mateix i establir el pes entre tenir jornada de reflexió o no tenir-ne." Els experts també diuen que amb les noves tecnologies la jornada de reflexió ha perdut sentit. Molts agraeixen aquest dia per descansar de la campanya. JOANA PÉREZ "Tant mirar les coses per la tele... i un dia de serenitat trobo que et centra una mica." JOSEP MASSÓ "La campanya electoral ja fa que et puguis decantar cap a una banda o cap a una altra. Però aquest darrer dia em sembla que hi ha molt poca gent que estigui pensant encara què votarà o què deixarà de votar." Nosaltres, però, n'hem trobat. AÏDA RIERA "Tinc un problema perquè no ho tinc gens clar. No me'n refio de ningú, aquest és el problema. Tinc un dia, ja decidiré. A votar hi aniré segur, perquè és el meu dret." Fins demà a les 8 del vespre, hora en què tancaran els col·legis electorals, encara hi ha temps per decidir-se i votar.

Ho exigeix la Llei electoral espanyola de 1985: el dia anterior a les eleccions està prohibit fer campanya. No es pot demanar el vot ni es permet fer propaganda política, perquè el dia està reservat a la reflexió. Alguns, però, ja tenen el vot coll avall i aprofiten la jornada per fer-la petar sobre política amb els amics. “En principi nosaltres ja tenim l’opció política escollida. Estem fent el vermut, però no cal insistir-hi més perquè cadascú ja té la seva opinió. Hi entrem una mica per sobre, però no hi donem gaires voltes”, explica Daniel Vilà a l’hora del vermut a la rambla del Poblenou.

Les últimes enquestes publicades encara apuntaven un gran nombre d’indecisos, però és impossible determinar si dies com avui ajuden a triar. “Hi ha moviments que es determinen durant els últims dies o la campanya electoral. En aquest sentit, el darrer dia d’abans de les eleccions és difícil d’establir quin pes té per ell mateix“, assegura Ivan Serrano, investigador en Ciència Política de la UOC. A més, afegeix que les noves tecnologies han restat sentit a la jornada, que es va implementar en restablir-se la democràcia per evitar incidents el dia previ a les eleccions.

Tot i això, molts agraeixen aquest dia per descansar de la intensa campanya electoral. “Tant mirar les coses per la tele i un dia de serenitat trobo que et centra una mica“, explica la Joana Pérez, que ha decidit passar el matí a la platja.

N’hi ha, però, que encara s’han de decidir. És el cas de l’Aïda Riera: “Tinc un problema perquè no ho tinc gens clar. No me’n refio de ningú, aquest és el problema. Tinc un dia, ja decidiré. A votar hi aniré segur, perquè és el meu dret”. Fins diumenge a les 8 del vespre, hora en què tancaran els col·legis electorals, encara hi ha temps per decidir-se i votar.