Aquest dijous, membres d’Esquerra Republicana han presentat Nova Esquerra Nacional, la candidatura que vol disputar el lideratge d’ERC, alternatiu a Oriol Junqueras, qui ha estat el president de la formació durant els darrers 13 anys. Entre els integrants de Nova Esquerra Nacional que han participat en la presentació de la candidatura hi ha Jordi Castellana, actual portaveu del Grup Municipal d’ERC a Barcelona i número dos d’Elisenda Alamany a l’Ajuntament.

A banda de Castellana, la candidatura alternativa a Junqueras també incorpora altres noms i cares conegudes d’ERC, com les diputades al Congrés Pilar Vallugera i Teresa Jordà, la fins ara portaveu del partit Raquel Sans, l’exdiputada al Parlament Alba Camps i l’exalcalde de Vilassar de Mar Xavier Godàs. Nova Esquerra Nacional, però, s’ha erigit com una candidatura no personalista i que es defineix com “un grup de militants”.

Refundació després de la patacada electoral

La candidatura alternativa a Oriol Junqueras per liderar ERC vol tancar un cicle electoral “advers” i donar un “nou impuls” al partit. Volen fer, diuen, una transició “tranquil·la i respectuosa” amb el llegat dels darrers dirigents, però que aposti per “noves maneres de fer” i aporti “aire fresc i una estratègia renovada” a la formació. El congrés d’ERC que ha de votar la nova cúpula del partit està convocat per al 30 de novembre i la renovació arribarà després de la patacada dels republicans en les últimes eleccions al Parlament de Catalunya: va passar de 33 diputats a 20.