El conseller d’Interior en funcions, Joan Ignasi Elena i Garcia; el director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, i el comissari en cap de la policia catalana, Eduard Sallent, han comparegut en roda de premsa des del Departament d’Interior per donar explicacions sobre el dispositiu per detenir l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. Elena ha mostrat el seu ple suport a la policia catalana, ha demanat “treure el cos dels Mossos del debat i de la treta política” i ha criticat l’actitud de Puigdemont, a qui acusa de tenir “comportament impropi de qui va ser la màxima autoritat d’aquest país“. 

De la seva banda, el comissari en cap Sallent ha dit que el cos “no ha fet el ridícul” en no haver pogut arrestar Puigdemont. Ha apuntat que hi ha hagut un “desencert” en la previsió del dispositiu policial, després d’una “veritable campanya de desinformació” per part de l’entorn de l’expresident català sobre el seu retorn a Catalunya.

“Hi havia la intenció de dinamitar la investidura”

El conseller en funcions Elena ha rebutjat frontalment les crítiques cap al cos dels Mossos d’Esquadra després del dispositiu d’aquest dijous. “És un cos extraordinari. És un privilegi d’aquest país i és la garantia dels ciutadans i, per tant, dels seus drets i llibertats”. En aquest sentit, ha demanat als responsables polítics, en una resposta clara a algunes declaracions per part de membres de Junts, de “treure el cos dels Mossos d’Esquadra del debat i de la treta política“. 

La intervenció de Joan Ignasi Elena ha anat dirigida, en gran part, a criticar el comportament de Carles Puigdemont i el seu entorn, a qui acusa d’intentar “dinamitar el ple d’investidura, de deslegitimar-lo, de tapar-lo”, amb una campanya a mitjans i xarxes amb “atacs injustos i falsos sobre desproporcions en l’operatiu policial”. 

El conseller d’Interior en funcions ha afegit que es va voler fer un “atac” contra el govern català en funcions per “fer-lo còmplice” de “l’espanyolisme” i perquè “no agradava” el resultat de la investidura. Per això, Elena ha acusat Puigdemont i Junts de cometre un “error estratosfèric” i sense “mentalitat d’estat”.

Així va ser la fugida de Puigdemont

Més enllà de les declaracions més polítiques del conseller, el cos dels Mossos ha donat explicacions del dispositiu policial. Expliquen que la intenció era garantir el ple d’investidura, garantir l’ordre públic i efectuar la detenció de Puigdemont. El comissari en cap, Eduard Sallent, ha explicat que persones “amb càrrecs públics o electorals i amb una responsabilitat amb les institucions d’aquest país” van acompanyar Puigdemont a l’Arc de Triomf “amb la voluntat de dificultar la intervenció dels Mossos“.

Un cop l’expresident va finalitzar el seu discurs, un mur humà va impedir als agents acostar-se a ell. Alhora, ha dit que la part de darrere de l’escenari estava tancada amb brides i que, per tant, no era el lloc idoni per efectuar l’arrest.

Un cop baixat de l’escenari, “el senyor Puigdemont i el senyor Turull es van posar un barret, van pujar a un vehicle i van sortir del lloc“. Aleshores, segons Sallent, es va iniciar “una persecució del vehicle, que anava amb una cadira de rodes al davant”, al qual se li va perdre la pista al passeig de la Circumval·lació. Va ser aleshores quan el cos va optar per activar el dispositiu Gàbia. Mentrestant al parc de la Ciutadella va haver-hi tensió entre mossos i manifestants i la policia va recórrer al gas pebre, una tècnica que el cos ha defensat.

No descarten que Puigdemont continuï a Barcelona

La compareixença d’Interior i la cúpula dels Mossos arriba gairebé 24 hores després de l’aparició de Puigdemont en un acte al passeig de Lluís Companys de Barcelona i la seva marxa posterior sense ser arrestat per la policia. Malgrat els intents per localitzar-lo, amb l’operació Gàbia i els controls a la frontera, l’expresident ja és fora d’Espanya, segons el seu advocat. Sobre això, el comissari Sallent ha dit: “No descarto que Puigdemont estigui aquí. No puc donar crèdit al que diu la persona que el va ajudar a marxar”.

Durant la cerca de Puigdemont, els Mossos d’Esquadra van detenir dos agents del cos policial per suposadament haver ajudat l’expresident català i diputat de Junts+ a fugir de la zona de l’Arc de Triomf. La investigació policial continua oberta i no es descarten més detencions en les pròximes hores.

13:41
   

Finalitza la compareixença

Gràcies per seguir-nos! 

12:10
   

Eduard Sallent parla de la “violència” d’alguns manifestants 

Explica que “l’única eina policial que era idònia” en la distància i en les circumstàncies que hi havia en aquell moment en les immediacions del Parc de la Ciutadella era el gas pebre. El matí de mobilitzacions va finalitzar amb dues persones detingudes i 19 investigats penalment. “Això dimensiona el nivell del xoc que es va produir“, explica Eduard Sallent.

11:54
   

Torn de preguntes

Finalitza la compareixença d’Elena, Sallent i Ferrer. Ara és el torn de preguntes dels periodistes.

11:48
   

Detenir Puigdemont al Parc de la Ciutadella

“El nostre propòsit fonamental va ser que se celebrés el ple d’investidura i es va fer”, explica Sallent. En aquest sentit, el comissari en cap explica que el cos de Mossos va determinar que “el punt idoni per detenir Puigdemont era a les immediacions del Parc de la Ciutadella“. De fet, allà estaven preparats els vehicles policials per traslladar-lo a la Ciutat de la Justícia.

11:45
   

Sallent narra el moment de la fugida de Puigdemont

“Persones que ostenten càrrecs públics, que ostenten càrrecs electorals i que tenen una responsabilitat amb les institucions d’aquest país” van acompanyar Puigdemont a l’Arc de Triomf “amb la voluntat de dificultar la intervenció dels Mossos. Va ser una entrada ràpida. El discurs va durar poc més de 4 minuts, del qual va sortir ràpidament, i que acompanyat per Boye i Turull va abandonar amb gran rapidesa la tarima. En aquell moment, els efectius policials van intentar aproximar-se cap a Puigdemont, impedint aquest objectiu. Una massa de persones va configurar un mur i no ens va permetre accedir-hi. El senyor Puigdemont i Turull es van posar un barret, van pujar a un vehicle i van sortir del lloc. Es va iniciar una persecució del vehicle, que anava amb una cadira de rodes al davant, i es va perdre al passeig de la Circumval·lació. Aleshores, es va activar el dispositiu Gàbia”.

11:41
   

El gas pebre al parc de la Ciutadella

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, explica que un grup de persones tenia la intenció de “violentar els accessos al Parc de la Ciutadella, el 5 i el 6 del carrer de Pujades”, i que una columna va actuar “amb força violència” sobre agents de la Brigada Mòbil que eren allà. “Vam haver de fer uns de gas pebre per repel·lir les agressions i els intents d’entrada. Finalment, van trencar la porta numero 5 del parc”, explica Sallent.

11:35
   

“Ahir va ser un dia duríssim”

“Ahir va ser un dia duríssim, immerescut per al cos de Mossos d’Esquadra […], però seguirem construint una de les millors policies del món”, ha dit Pere Ferrer just abans de finalitzar la seva compareixença inicial.

11:33
   

Ferrer lamenta les crítiques a la policia

El director general dels Mossos afirma que “totes les reivindicacions són legítimes”, però considera “un mal negoci” per a la policia i per a Catalunya situar el cos dels Mossos com a responsable, “per excés o per defecte, dels problemes polítics no resolts“. 

11:30
   

Pere Ferrer, director general dels Mossos, sobre l’amnistia

L’ordre de detenció del president Puigdemont només existeix perquè no s’aplica la llei d’amnistia. Però la policia només pot aplicar l’ordre de detenció”, ha explicat Ferrer. 

11:29
   

Més crítiques del conseller en funcions a Puigdemont

Joan Ignasi Elena acusa Carles Puigdemont de tenir un “comportament impropi de qui va ser la màxima autoritat d’aquest país“. 

11:28
   

Els tres dispositius dels Mossos, segons Elena

Havia un dispositiu policial per garantir el ple d’investidura, un altre per garantir l’ordre públic, tenint en compte els actes i les mobilitzacions previstos, i per últim garantir la detenció de Carles Puigdemont

11:25
   

Parla d’un intent de “dinamitar” el ple d’investidura

“Ahir va haver-hi la intenció de dinamitar un ple d’investidura, de deslegitimar-ho, de tapar-ho, amb una campanya de mitjans, de xarxes, amb atacs injustos, falsos, sobre desproporcions en l’operatiu policial”. El conseller en funcions també parla d'”atacs” al govern en funcions de Pere Aragonès perquè “no agrada” el resultat de la investidura.

11:22
   

Joan Ignasi Elena defensa el cos de Mossos d’Esquadra

“És un cos extraordinari. És un privilegi d’aquest país i és la garantia dels ciutadans i, per tant, dels seus drets i llibertats. Tenim un cos molt potent i l’hem de cuidar, preservar i mirar. Vull expressar el meu suport molt sincer, profund, al cos de Mossos d’Esquadra per tot el que fa cada dia”. 

11:21
   

Les primeres paraules de Joan Ignasi Elena 

“Demano als responsables polítics que treguin el cos dels Mossos d’Esquadra del debat i de la treta política“. 

11:18
   

En marxa la compareixença

A les 11.18 h comença la compareixença d’Interior i els Mossos d’Esquadra. Pots seguir-la íntegrament aquí, a betevé. 

11:14
   

Bolaños diu que els Mossos tenien la labor de detenir Puigdemont

El ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, ha recordat aquest divendres que els Mossos d’Esquadra tenien ahir dues labors: garantir el desenvolupament del ple d’investidura al Parlament i detenir Carles Puigdemont. “Tot l’operatiu anava a càrrec dels Mossos, que són la policia competent“, ha indicat en declaracions a París. “Des del Govern garantim que Espanya és un estat de dret on la llei es compleix i on s’han de complir els mandats policials que emanen del Tribunal Suprem”, ha reblat. 

11:10
   

Retard d’uns minuts

Estava previst que la compareixença comencés a les 11 h, però s’està retardant uns minuts. Són molts els mitjans de comunicació que s’han desplaçat fins a la seu d’Interior per seguir la roda de premsa. Tan bon punt comenci, podràs veure-la en directe en aquesta mateixa pàgina.

11:08
   

Compareixença en directe a betevé

Bon dia! Seguim en directe la compareixença del Departament d’Interior i els Mossos d’Esquadra sobre l’operatiu policial d’aquest dijous per detenir Carles Puigdemont, a qui se li va perdre la pista després de la seva aparició fugaç al passeig de Lluís Companys.