imatge aeria solar lluis companys

El govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts una inversió de 98 milions d’euros per construir la nova Audiència Provincial de Barcelona al solar dels antics jutjats del passeig de Lluís Companys. La dotació pressupostària permetrà començar el projecte de construcció del nou equipament el març del 2026 i la previsió és que les obres s’acabin el març del 2029.

Aquest equipament està concebut com un projecte de ciutat i serà el segon eix judicial de la capital catalana. El Departament ha apostat per mantenir el projecte que es va presentar a l’estiu del 2010 i ha optat per actualitzar-lo, tant des del punt de vista tecnològic com de cobertura de noves necessitats. Segons el govern, es tractarà d’un equipament modern i social, obert als ciutadans, on es farà acompanyament a víctimes, atenció per als tràmits de registre civil i mediació, entre d’altres.

Segona fase d’excavacions arqueològiques, al febrer

La situació financera de la Generalitat i la troballa de restes arqueològiques al solar no han permès fins ara posar una data de començament de les obres. El febrer del 2024 es reprendrà la segona fase d’excavacions arqueològiques, imprescindible per excavar el soterrani del futur edifici judicial. Aquesta fase durarà dos anys. La parcel·la té 5.500 metres quadrats i uns 25.000 de sostre edificable.

Un solar llargament reivindicat pels veïns

L’any 2020 veïns i entitats del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera van crear la plataforma Salvem el Solar dels Jutjats per reclamar a les administracions, municipal i autonòmica, que aquest terreny del passeig de Lluís Companys, en desús des del 2009, es destinés a equipaments i habitatge públic. Des d’aleshores la Conselleria de Justícia s’hi ha negat més d’un cop, tot i que els veïns no havien renunciat a aconseguir-ho, almenys fins ara.