(ACN/Redacció) La cimera de la Unió per la Mediterrània celebrada aquest dilluns a Barcelona ha centrat els seus debats en el conflicte entre Israel i Palestina i les conseqüències a la regió. Tot i que inicialment estava previst abordar “els esforços de l’organització en el seu 50è aniversari i la seva reforma”, l’escalada del conflicte a la Franja de Gaza ha fet canviar l’agenda de la vintena de ministres d’Exteriors dels 43 països assistents, inclòs Palestina. Israel no hi ha assistit a causa del canvi d’agenda perquè assegura que “la cita se centrarà exclusivament en el conflicte amb Hamas”.

“Un fracàs moral i polític de la comunitat internacional”

El VIII Fòrum de la UpM ha tancat amb un “consens ampli” per assolir la pau a la Franja de Gaza a través de la “solució dels dos estats”, és a dir, amb el reconeixement d’Israel i Palestina. En una compareixença un cop finalitzada la trobada de ministres, l’alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, ha afirmat que el que està passant a Gaza “és una fallida moral i política de la comunitat internacional, que ha fet poc o res” per la solució dels dos estats. Borrell ha dit que és necessària més ajuda humanitària a Gaza, però ha admès que l’important és “assolir un acord polític” que porti una pau indefinida. “No té sentit donar sopar a algú si l’endemà es morirà sota les bombes”, ha sentenciat.

Borrell ha insistit que el fòrum “no era contra ningú”: “Aquesta conferència era per la pau i esperem que Israel torni”. Sobre la situació a la Franja de Gaza, que era l’únic punt en l’agenda de la jornada, l’alt representant ha afirmat que Israel té “dret a la pau i seguretat”, però ha subratllat que això és incompatible amb la recerca d’una “solució militar” per al conflicte. “Israel només podrà viure en pau i amb seguretat si hi ha una solució que permeti a israelians i palestins compartir la terra que es disputen cada un amb el seu propi estat”, ha expressat.

Espanya proposa una conferència per la pau

Enlaire queda la convocatòria d’una conferència per la pau promoguda pel govern de Pedro Sánchez per materialitzar d’una vegada per totes la solució al conflicte bèl·lic. El ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha citat l’anomenada conferència en més d’una ocasió durant la jornada. Tanmateix, no se n’han donat més detalls.