Gairebé 600 edificis de Barcelona, segons el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), ja han demanat beneficiar-se de les ajudes a la rehabilitació que inclou el programa d’ajudes Next Generation de la Unió Europea. Són aportacions directes del 40 % del pressupost de l’obra —per als edificis que millorin en eficiència energètica— que s’han de demanar sobre el projecte arquitectònic i bé un cop acabats els treballs. Els propietaris que s’hi vulguin acollir tenen encara fins a finals d’any per presentar projectes, o fins a finals del 2025 si volen demanar l’ajut amb l’obra ja acabada.

“Hem rebut 580 projectes, un 96 % per a millores a la façana, un 60 % per a millores en la coberta i un 80 % que també substitueixen les finestres, que és per on s’escapa o es filtra més l’aire i el confort tèrmic generat a dins”, explica Sandra Bestraten, presidenta del COAC a la demarcació de Barcelona, “a més dels que canvien instal·lacions, per exemple per posar sistemes d’aerotèrmia, o els que inverteixen en la instal·lació de plaques fotovoltaiques”.

Bestraten lamenta que per a molts propietaris la burocràcia necessària per obtenir els ajuts els “tira enrere”, però situa el problema principal de Barcelona per afrontar les reformes pendents en “el model de propietat horitzontal de la ciutat, que fa necessari que molts propietaris amb interessos molt diferents es posin d’acord per invertir en la modernització d’un bloc d’habitatges”.

Un programa amb mirada “holística”

Els fons europeus Next Generation estan arribant a molts àmbits de la ciutat. De fet, Barcelona s’emportarà bona part dels 4.000 milions que s’han destinat a Catalunya. Per exemple, per a canvis en la mobilitat (transició cap al bus elèctric, renovació de combois de metro i ampliació de la xarxa de carrils bici); projectes tecnològics i conversió digital de les empreses; o inserció sociolaboral.

“Mai s’havia vist un pla tan gran com aquest a Europa”, ressalta el director de l’oficina de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, “en primer lloc pel volum dels ajuts directes, que són 800.000 milions d’euros en tota la Unió Europea; i en segon lloc, perquè hi ha un esforç de finançament, és a dir, Europa s’endeuta per ser una institució prestadora de serveis directes.”

Dels ajuts previstos en el programa Next Generation, un 10 % del total (80.000 milions d’euros) s’han destinat a Espanya, dels quals 4.000 milions d’euros han de repercutir directament a Catalunya. És l’equivalent al pressupost de tot un any de l’Ajuntament de Barcelona.