Barcelona diu adeu al pessebre de la plaça de Sant Jaume aquestes festes de Nadal 2024. Era una de les tradicions més arrelades —i més exposades a la polèmica— de la ciutat, però aquest any l’Ajuntament ha decidit substituir el pessebre per un altre tipus d’instal·lació. En concret, aquest Nadal a la plaça de Sant Jaume s’hi posarà un estel gegant lluminós, amb un diàmetre de nou metres i un pes de 2,5 tones, fet de ferro, metacrilat i llums LED.

Tindrà 20 puntes i la llum que facin es projectarà a les façanes de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. De fet, aquesta instal·lació es farà amb la col·laboració de totes dues institucions, que compartiran decoració vegetal als balcons dels dos edificis. En aquest sentit, el regidor de Cultura, Xavier Marcé, ha apuntat que tot i ser iniciativa del consistori la Generalitat ha acceptat participar i la secretaria general de Presidencia de la Generalitat de Catalunya, Eva Giménez, ha celebrat aquest treball conjunt i ha apuntat que en els pròxims anys es podria ampliar aquesta col·laboració.

L’estel gegant estarà recolzat directament al terra de la plaça de Sant Jaume i l’han ideat l’arquitecte i artista Xevi Bayona i el creador digital Àlex Posada (que ja han treballat plegats en festivals lumínics a altres ciutats, com Madrid i Oviedo). Han batejat la instal·lació amb el nom d’Origen, en al·lusió al big -bang. També hi haurà música composta especialment per a l’ocasió.

Dansa de llums cada mitja hora

L’estrella s’encendrà a partir de les 18.30 h i no s’apagarà fins a les 22 h, i el seu gran reclam és que farà un espectacle de dansa de llums cada mitja hora, que es projectaran cap a les façanes de l’Ajuntament de la Generalitat. Els edificis també tindran llums, que se sincronitzaran amb la dansa de l’estel.

A més a més, i per acabar de convertir Origen en un espectacle immersiu, hi haurà un codi QR perquè els ciutadans puguin connectar els mòbils al so en directe de la plaça a través d’un mapa interactiu. La música dels mòbils estarà sincronitzada amb l’espectacle de llum de la plaça.

El pessebre tradicional, a l’Ajuntament i en clau Copa Amèrica

Per compensar l’absència d’un pessebre a la plaça de Sant Jaume, enguany l’Ajuntament acollirà portes endins el pessebre tradicional que fins ara es feia al Museu Marès. S’ubicarà al Pati de Carruatges del consistori (el vestíbul que hi ha un cop passat l’accés de l’Ajuntament per la plaça de Sant Jaume) i estarà inspirat en el mar. L’Associació de Pessebristes de Barcelona ha estat l’encarregada de realitzar aquesta instal·lació i celebra el canvi d’ubicació. “Anem a parar a la Casa Gran de la ciutat, ens omple d’orgull recuperar aquesta tradició”, ha explicat a betevé el president de l’associació, Josep Porta.

Per una banda, per la poesia de Joan Salvat-Papasseit i, per una altra, per la Copa Amèrica de vela. Es podrà visitar del 29 de novembre al 5 de gener, d’11 a 19 h els laborables, i d’11 a 20 h els caps de setmana i festius.

pessebre tradicional maritim

La Generalitat també tindrà un pessebre tradicional dins de l’edifici, fet també per l’Associació de Pessebristes de Barcelona, avets i un tió de Nadal. Seran al Pati Gòtic del Palau de la Generalitat i es podran visitar del 16 al 20 de desembre, entre les 17 i les 21 h. Els dies 14 i 15 de desembre, a més, hi haurà portes obertes al Palau.

Comparteix a: