El Grup Municipal d’ERC ha mostrat les seves cartes per negociar amb el govern de Jaume Collboni les ordenances fiscals de l’any vinent i la pressió fiscal al turisme hi té un paper protagonista. Esquerra proposa duplicar la quantitat que els visitants paguen a l’Ajuntament per fer nit a la ciutat, en concepte de recàrrec municipal a la taxa turística. Des d’aquest octubre, el recàrrec està fixat en els 4 € per persona i dia (el màxim que permet la normativa actual) i els republicans plantegen apujar-lo fins als 8 € per persona i dia.

Aquesta xifra correspon exclusivament als diners de l’impost turístic que recapta l’Ajuntament de Barcelona, als quals cal sumar l’import que cobra la Generalitat (que varia en funció del tipus d’allotjament). La taula d’imports és la següent:

EstablimentIEETRecàrrec vigent a Barcelona Total actualProposta d’ERC per al recàrrec de BarcelonaProposta ERC del total
hotels 5*3,5 €4 €7,50 €8 €11,50 €
hotels 4*1,70 €4 €5,70 €8 €9,70 €
pisos turístics2,25 €4 €6,25 €8 €10,25 €
resta d’establiments1 €4 €5 €8 €9 €
creueristes +12 h2 €4 €6 €8 €10 €
creueristes -12 h3 €4 €7 €8 €11 €
Cost per persona i dia

“Que el turisme pagui el cost del turisme”

La proposta l’ha explicada el portaveu d’Esquerra a Barcelona, Jordi Castellana: “El que volem és garantir que el cost del turisme el paga el turisme, no els barcelonins“, ha dit. Segons els càlculs que han presentat els republicans, aquest 2024 Barcelona recaptarà uns 75 M € via l’impost turístic, una xifra que, diuen, queda lluny dels 140 M € anuals que costen els serveis municipals vinculats amb el turisme (com el reforç als dispositius de neteja i de seguretat).

En paral·lel a l’encariment del recàrrec municipal a la taxa turística, ERC també planteja al govern Collboni que abarateixi la taxa de recollida de residus als veïns de la ciutat. Ara mateix, els barcelonins financen via taxa el 95 % del que costa la recollida de residus.

El Parlament hi ha de dir la seva

El Grup Municipal d’ERC marca l’increment de l’impost turístic com a condició per aprovar les ordenances fiscals del 2025, però el cert és que aquest recàrrec no s’inclourà en la proposta d’ordenances que el govern del PSC presentarà les properes setmanes. La raó? Que, ara, Barcelona ja està cobrant el màxim legal a través del recàrrec municipal de la taxa turística (els 4 € per persona i dia) i, per tant, abans de poder recaptar més cal que el Parlament reformi la llei per ampliar el topall municipal.

Per la seva banda, el govern de Jaume Collboni ja s’ha mostrat partidari d’encarir la fiscalitat als turistes de cara a l’any vinent. Ho va avançar el tinent d’alcaldia Jordi Valls en una entrevista al bàsics, mentre que l’alcalde va plantejar al president de la Generalitat, Salvador Illa, poder ampliar el recàrrec municipal de l’impost turístic.