El Grup Municipal d’ERC demanarà que s’apugi el tram municipal del recàrrec turístic al màxim actual per “garantir el necessari retorn que el turisme ha de deixar als barcelonins”. Això significa passar dels 3,25 euros actuals per persona i nit que recapta el consistori, als 4 euros. Una iniciativa que es durà al plenari d’aquest divendres, 28 de juny, de l’Ajuntament de Barcelona.

El portaveu dels republicans, Jordi Castellana, ha destacat la importància del turisme per a Barcelona, però també ha subratllat la necessitat de trobar un equilibri que permeti a la ciutat mantenir la seva essència i identitat, alhora que protegeixi la qualitat de vida dels residents.

Augmentar la recaptació fins als 120 M €

Davant la previsió que Barcelona batrà el rècord de turistes aquest any, ERC Barcelona considera que l’increment del recàrrec farà augmentar la recaptació fins als 120 milions d’euros, la qual cosa suposarà “tenir més garanties per assegurar el necessari retorn que el turisme ha de deixar als barcelonins”, ha explicat Castellana. 

De fet el govern Collboni ja va anunciar a l’octubre del 2023 la seva aposta per apujar fins al màxim, 4 euros, el recàrrec per als creueristes de curta estada (menys de 12 hores) i pisos turístics, però finalment no es va aplicar.

Volen sol·licitar a la Generalitat apujar més el tram

A més, Esquerra vol que el Parlament modifiqui la llei per habilitar l’Ajuntament a poder incrementar el recàrrec a més de 4 euros per persona i nit el tram barceloní de l’impost d’estades en establiments turístics. Castellana no ha parlat de la xifra que hauria de tenir el nou topall, però ha defensat la necessitat que el consistori pugui tenir la possibilitat de fer créixer el recàrrec en un futur si així ho desitja, i demanarà l’aval del plenari barceloní per elevar aquesta petició a la cambra catalana.

Visitar Barcelona és més car que la resta de Catalunya

Els turistes que pernocten a la resta de Catalunya paguen un màxim de 3 euros per persona/nit en el cas dels hotels de 5 estrelles. Una quantitat que va baixant a mesura que baixa la categoria de l’establiment hoteler. El mínim són 60 cèntims per persona i nit en els establiments més modestos.

A Barcelona la Generalitat apuja tarifa més cara fins als 3,50 euros per persona/nit mentre que la més econòmica és 1 euros per persona/nit. A aquesta quantitat s’hi suma el recàrrec municipal fix, que és per a totes les pernoctacions, independentment del tipus d’allotjament, 3,75 euros. Per tant, qualsevol turista que pernocta a Barcelona o s’hi passa 12 hores, com els creueristes, paga un màxim de 6,75 euros per persona i nit i un mínim de 4,25 euros.