Davant la incertesa sobre els locals on es podrà votar a Barcelona l’1 d’octubre, el president de la Generalitat ha ofert una entrevista a TV3 en què ha demanat “que ningú no s’inquieti, que l’1 d’octubre es podrà votar a Barcelona”. Puigdemont ha fet referències directes a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb qui ha dit que “estem en contacte”. També ha confirmat que està preparant la resposta a les peticions que Colau va fer-li abans de posicionar-se a favor del referèndum i que li explicarà que “es preservaran les institucions i els funcionaris”. El cap de l’executiu català també agraït que Colau hagi donat suport per Twitter als alcaldes: “Que l’alcaldessa de la capital del país s’hagi posat al costat dels alcaldes, és un gest molt simbòlic”, ha dit.

El president de la Generalitat ha lamentat l’actuació de fiscalia amb els ajuntaments, que ha qualificat de “causa major” contra els alcaldes que volen deixar votar els seus veïns. També ha assegurat que si l’Estat té previst inhabilitar-lo, “no ho tindrà fàcil”, perquè l’ordenament jurídic només preveu fer-ho en casos de mort, incapacitat o renúncia. El mateix dia que la fiscalia ha citat a declarar més de 700 alcaldes, Puigdemont ha garantit que “per descomptat” els catalans podran votar l’1 d’octubre i que “tot estarà llest” per al referèndum.

El president català ha dit amb un somriure que “no diré on són les urnes ni les paperetes” i ha utilitzat una frase feta espanyola per qualificar els intents de l’Estat de tancar el web del referèndum. “No es poden posar portes al camp”, ha dit, i s’ha ventat d’haver reobert el web de manera automàtica perquè, assegura, estava tot previst i preparat. Carles Puigdemont ha volgut donar un missatge de calma als catalans i ha assimilat el procés que es viu a Catalunya amb altres processos d’independència i ha sentenciat que “estem fent allò que altres països han fet en el passat i que ara són estats”.