Avui a l’Escola El Turó els primers a anar a votar han estat majoritàriament persones grans que han matinat. És el cas de la Mari Carmen, que ha dipositat el seu vot abans d’anar a missa, perquè, segons ella, “la fe és important, però si no aportem el nostre granet de sorra no es farà res”.

Molts fills de gent d’edat avançada han acompanyat els pares i mares per ajudar-los, la majoria perquè tenen dificultats per moure’s. Però també hi ha el cas del pare de la Carmen, que té principis d’Alzheimer. La Carmen ha explicat que el seu pare està capacitat per votar però que a estones necessita suport seu: “El meu pare ha votat sempre el mateix partit polític, tota la família votem el mateix, ara ell té estones que s’adona perfectament del que passa i d’altres que es perd una mica, però encara pot votar”, ha explicat la filla.

Ja a partir de les 11.30 h han començat a arribar pares i mares amb nens petits, com la família Argudo, que han decidit votar al matí perquè passaran el dia a la platja i no volien arriscar-se a esperar al tard i no arribar a temps.

“Em fa il·lusió poder participar-hi”, ha dit l’Òscar Hernández, un dels joves que avui han votat per primera vegada. Ha dipositat la papereta a l’Escola Industrial amb la companyia dels seus pares, que donaven importància a aquest moment de la vida del seu fill.

També ha estat la primera vegada d’alguns ciutadans a qui els ha tocat ser vocals, com la Begoña Ramírez i la Laia Marimont, que no han tingut cap problema i ni aglomeracions de gent perquè els votants han anat arribant al llarg del dia.

Per dipositar el vot cal presentar el DNI a la mesa electoral corresponent. Per això és habitual veure les persones que fan cua amb el carnet i el sobre preparat. Però hi ha gent com en Manuel que no ha pogut exercicir el dret a vot perquè tenia el DNI caducat. “No me n’he adonat, pensava que em caducava d’aquí a dos mesos…”, explica mentre la seva dona, emprenyada, encara el renya en veu baixa.

Al centre electoral Can Fabra, al districte de Sant Andreu, han viscut les primeres hores de la tarda amb molt pocs votants. “A la gent li fa mandra venir a votar just després de dinar”, ha comentat un dels vocals. S’hi han apropat moltes famílies amb avis, pares i fills. Una d’elles és la família Ortega on l’única que no podia votar era la Raquel d’onze anys que ha participat indirectament ajudant al seu avi a dipositar el sobre amb el vot a l’urna.

“Porto als meus fills a que vegin com voto perquè crec que és important inculcar-los aquesta base política, a que no “passin” del tema quan siguin grans”, diu la Teresa, una mare amb dos fills de 14 i 8 anys. La mare de l’Andreu també el porta a votar però és un cas diferent, ell té 37 anys i explica que no creu en els polítics però que va a votar perquè “la mare m’obliga”, la dona argumenta que la seva família s’ha sacrificat molt en el passat per aconseguir tenir una “democràcia on poder votar”.

Ja cap a les 18:30 h centres com Can Fabra i Fructuós Gelabert s’han omplert de persones que arribaven a última hora.

A l’institut Príncep de Girona han rebut al darrer votant un minut abans de les 20 h.

A les 20h s’han tancat les portes dels centres electorals i després de registrar les paperetes d’aquelles persones que han votat per correu han començat el recompte de vots. El procediment és molt senzill: s’obre l’urna i s’extreuen els vots dels sobres i es classifiquen segons el partit polític votat per després comptar els vots que s’emporta cadascun.