Són els darrers preparatius. En aquest punt de votació les meses, les urnes, els sobres i les paperetes s'han col·locat a última hora. JOAN PINYOL, responsable de Serveis del Casinet d'Hostafrancs "El que fem és posar les taules, posar-les al lloc que s'ha planificat i fer un repàs de la sala perquè tot estigui a ple rendiment demà." El Casinet d'Hostafrancs és un dels col·legis electorals on demà, a partir de les nou del matí i fins a les vuit del vespre, els barcelonins podran dipositar el seu vot. La majoria van deixar-ho tot enllestit ahir. MARÍA JOSÉ VALLEJO, directora de l'escola TImbaler del Bruc "És una cosa rutinària. Quan hi ha eleccions, ja sabem que nosaltres som l'escola electoral i que ens tocarà doncs, això, tenir uns dies l'aula moguda." En total hi haurà 265 col·legis electorals repartits per tota la ciutat amb 1.318 meses. Els electors hauran de triar entre les 22 llistes diferents que aspiren a ocupar algun dels 41 llocs de representació de l'Ajuntament. 1.161.043 barcelonins estan cridats a les urnes. Els tres requisits bàsics per votar són: tenir la nacionalitat espanyola, la majoria d'edat el dia de les eleccions i estar empadronats a la ciutat. En aquests comicis poden votar els ciutadans europeus, els que ho facin per primera vegada ho hauran d'haver demanat abans. També tenen dret a vot els estrangers no comunitaris d'una dotzena de països amb què Espanya té acord de reciprocitat. En aquest cas, tots amb petició prèvia i acreditant cinc anys de residència.

Els electors hauran de triar entre els candidats de 22 llistes diferents que aspiren a ocupar durant els propers quatre anys algun dels 41 llocs de representació al Consell Municipal. Als col·legis electorals de la ciutat s’han repartit les 1.760 urnes necessàries per exercir el dret a vot. En total, s’han imprès 14 milions de paperetes de les candidatures que s’han presentat en aquestes eleccions.

Els requisits bàsics per votar són tenir la majoria d’edat el dia de les eleccions i estar empadronat a la ciutat. A més cal tenir la nacionalitat espanyola o d’algun altre estat membre de la Unió Europea. A més, aquests són els segons comicis locals en què els estrangers no comunitaris de la dotzena de països amb què Espanya té acord de reciprocitat podran votar. La plataforma Ciutadans i Ciutadanes com Tu  reclama que el dret a vot es faci extensiu a tots els estrangers amb un any d’arrelament a la ciutat, sense distincions per nacionalitats. També han expressat les seves queixes les persones cegues, que reclamen el dret al vot secret ja que en aquestes eleccions no hi haurà ni paperetes ni sobres en braille.

Fins aquest dijous, segons ha informat Correus uns 16.400 barcelonins ja havien exercit el dret a vot per correu. Aquestes butlletes es lliuraran per correu certificat a les diferents meses i s’introduiran a les urnes respectives un cop tanquin els col·legis electorals i abans de fer el recompte de vots.