El Memorial Democràtic té la continuïtat assegurada. El tancament de la seu, divendres, per deficiències en l'edifici, va fer pensar que el govern feia marxa enrere en un projecte del tripartit. Però lluny d'aturar-lo, la Generalitat vol reformular-ne la filosofia perquè es difongui la memòria històrica de forma plural i s'honri les víctimes de la repressió republicana. JOANA ORTEGA, vicepresidenta i consellera de Governació "Perquè és important honorar la memòria de les persones que van lluitar pel país i per la democràcia, que van patir l'exili o que van patir persecució per les seves idees, tant sota la república com sota la dictadura franquista". La vicepresidenta ha explicat en comissió que les exposicions del Memorial es traslladaran de forma temporal al Museu d'Història de Catalunya fins al setembre. Des de l'oposició, Iniciativa ha criticat l'actuació del govern. JAUME BOSCH, ICV-EUiA "Si qualsevol edifici de la Generalitat necessita reformes, es fan les millores i punt. Però la seva actuació en el tancament del Memorial és un exemple d'opacitat, manca de respecte als òrgans del Memorial i potser alguna cosa més. JOANA ORTEGA, vicepresidenta i consellera de Governació "No, no, perdoni. L'Ajuntament de Barcelona a vostès els va fer un requeriment i els va demanar que per donar-los la llicència municipal vostès havien d'arreglar unes deficiències que no van fer". Ortega s'ha compromès a retornar el Memorial a l'edifici de la Via Laietana sempre i quan el cost de les reformes no sigui excessiu. En cas de no poder-lo assumir, es buscarà un altre espai.

Joana Ortega ha remarcat que el tancament de divendres es deu únicament a deficiències de seguretat. S’ha avançat així a les crítiques que li han arribat després de diversos grups. La vicepresidenta ha dit que qualsevol altra insinuació “queda lluny de la realitat”.

La vicepresidenta també ha anunciat que les exposicions del Memorial es traslladaran al Museu d’Història de Catalunya fins que no es decideixi què passa amb l’edifici de via Laietana.