ada colau ple municipal febrer 2021

La Fiscalia Provincial de Barcelona estudiarà una denúncia contra l’alcaldessa, Ada Colau, i altres membres del seu govern per presumptes subvencions irregulars a entitats com l’Observatori DESC, la PAH o l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). La denúncia l’ha presentada davant de la fiscalia l’associació Abogados Catalanes por la Constitución (ACxC), segons ha avançat ‘La Vanguardia’.

Fonts de la fiscalia han confirmat a betevé que la denúncia ha entrat al registre formal, però que encara no s’ha publicat un decret d’incoació. Per fer-ho, la fiscalia primer estudiarà l’escrit i, si ho considera oportú, publicarà el decret d’incoació. Tan bon punt es publiqui (possiblement aquest dimarts el matí, segons les mateixes fonts), la fiscalia obrirà una investigació sobre els fets denunciats. Si finalment hi detecta indicis de delicte, la mateixa fiscalia elevarà la denúncia d’ACxC contra Colau i la resta de membres del govern davant d’un jutge.

Fins a 3,4 M € de subvencions irregulars

El text d’ACxC –recollit per Europa Press– acusa l’alcaldessa de delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació i tràfic d’influències. Calcula que les presumptes subvencions irregulars ascendeixen fins als 3,4 M €, i assenyala no només Colau, sinó també la tinenta d’alcalde Laura Pérez, les exregidores de govern Gala Pin i Laia Ortiz, i l’assessora Vanesa Valiño.

Pel que fa a les entitats presumptament beneficiades per les subvencions, la denúncia apunta l’Observatori DESC, la PAH, l’APE i Enginyers sense Fronteres, properes a l’alcaldessa (Ada Colau va cofundar la PAH i va treballar per DESC). L’escrit denuncia que es va optar per mecanismes extraordinaris per atorgar-los els diners, tot i “ser part d’una continuïtat i habitualitat absolutament contraposada al terme d’excepcionalitat”.

A més, afegeix que es tracta de “subvencions recurrents i anuals”, atorgades “al marge de qualsevol principi de concurrència pública”. Per això, ACxC considera que aquesta forma d’atorgar els diners és “una forma encoberta de superar la lliure concurrència d’altres entitats”. Fonts de l’Ajuntament i de l’Observatori DESC han dit a betevé que no tenen constància de la denúncia d’ACxC, més enllà de les informacions publicades als mitjans de comunicació.