Per primera vegada CiU ha estat la llista més votada en unes eleccions generals.  Centenars de simpatitzants han seguit des de la seu de les nits electorals de Convergència i Unió, l’Hotel Majestic, l’escrutini. La nit ha acabat amb ovacions al candidat, Josep Antoni Duran i Lleida, i al president de la Generalitat, Artur Mas. Els líders de la federació nacionalista han remarcat que aquests resultats legitimen la manera com està governant CiU Catalunya en el context de crisi econòmica actual. Duran i Lleida ha dit que CiU ha posat per davant els interessos del país i que els ciutadans ho han entès.

La pèrdua del lideratge a Catalunya ha estat un cop dur per als socialistes catalans, que confiaven a mantenir-se com a llista més votada. La candidata del PSC, Carme Chacón, ha comparegut poc després d’Alfredo Pérez Rubalcaba per parlar dels resultats dels comicis. Ha admès la derrota, però ha dit que el PSC defensarà el llegat dels governs socialistes.Chacón, visiblement afectada, ha volgut, malgrat tot, llançar un missatge d’optimisme. La candidata ha comparegut flanquejada pel primer secretari del PSC, José Montilla, i el cap de campanya, José Zaragoza. En la intervenció breu, en què fins i tot semblava contenir les llàgrimes, ha felicitat Convergència i Unió i el Partit Popular pels resultats obtinguts. La nit, doncs, ha acabat força d’hora al carrer de Nicaragua, on no hi ha hagut marge per a les celebracions.

El triomf indubtable del Partit Popular no s’ha reflectit a casa nostra. Catalunya és de les comunitats de l’Estat on el PP ha avançat menys. Tot i això, hi ha guanyat tres diputats.L’ambient a l’hotel del World Trade Center era molt més tranquil que el de Génova, però les prop de 200 persones que hi havia reunides han obert de seguida les 150 ampolles de cava que tenien preparades per celebrar la victòria. Les expectatives dels populars a Catalunya eren molt més altes. Volien millorar els resultats de l’any 2000, quan amb Josep Piqué al capdavant van aconseguir 12 diputats. Avui n’han obtingut 11, però s’han felicitat perquè diuen que ja s’han consolidat com una alternativa real a Catalunya i han escurçat la distància amb el PSC.

La coalició independentista, liderada per Alfred Bosch, manté els tres escons que tenia al Congrés dels Diputats, tot i baixar una posició en el percentatge de vot i quedar-se en cinquè lloc. Valoren positivament els resultats perquè, diuen, són el primer senyal del final del seu cicle d’alts i baixos electorals.

A la seu, els independentistes han estat nerviosos perquè fins a l’últim moment el tercer escó, el de Girona, ha estat ballant. En el moment de la compareixença del cap de llista no era clar si aquest escó seria per a la coalició. Des d’Esquerra, asseguren que la renovació del partit és el que ha fet possible tallar la mala ratxa dels republicans en els últims comicis.

I celebració a ICV-EUiA, que creix i se situa com a la quarta força més votada a Catalunya, per davant d’Esquerra, ho acaben de veure, amb tres diputats, en lloc de l’únic diputat de les generals de 2008. La satisfacció s’ha reflectit al rostre del candidat d’ICV-EUiA, Joan Coscubiela, que aconsegueix els millors resultats en 18 anys. La sensació, però, és agredolça: el cap de llista també ha mostrat la preocupació per la victòria del PP a tot Espanya i de CiU a Catalunya.