L’Ajuntament de Barcelona ha adjudicat la gestió del servei de neteja nou a quatre empreses, entre les quals hi ha l’adjudicatària actual (FCC Medio Ambiente), sancionada el 2017 per frau amb una multa de 7,1 M €. Preguntat per si aquest fet incomoda el govern municipal, el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, ha avisat que el contracte “ha millorat el control” sobre les empreses i ha confiat que FCC “ja va rebre el seu càstig”.

El contracte de neteja és el de més volum de l’Ajuntament i suposarà una inversió de 287 M € anuals durant vuit anys (un total de 2.300 M €). A banda de FCC, la neteja de la ciutat es repartirà d’aquesta manera:

  • FCC Medio Ambiente: Ciutat Vella, Eixample i Gràcia.
  • Corporación CLD, Servicios Urbanos de Tratamiento de Residuos: Sants–Montjuïc, les Corts i Sarrià – Sant Gervasi.
  • Valoriza Servicios Medioambientales: Horta–Guinardó i Nou Barris.
  • URBASER: Sant Andreu i Sant Martí.

Tot i que l’Ajuntament ja ha resol l’adjudicació a les quatre empreses, l’aprovació definitiva no es farà fins al plenari municipal del mes de març. A partir d’aleshores, a més, s’obrirà un període de nou mesos perquè les adjudicatàries comprin el material necessari per executar el servei; per tant, el nou servei de neteja no serà una realitat fins a principis del 2022, com a molt aviat (sense tenir en compte possibles impugnacions o altres endarreriments).

Recollida porta a porta a tota la ciutat

Un dels encàrrecs que l’Ajuntament ha fet a les quatre empreses guanyadores del contracte és l’ampliació de la recollida porta a porta a tota la ciutat. Ja funciona a ple rendiment a Sarrià, i aquest 2021 s’estendrà a Sant Andreu, Horta i Sant Antoni. Més enllà d’això, Eloi Badia ha recordat que l’objectiu de l’AMB és que l’any 2025 tots els municipis metropolitans prevegin aquest tipus de recollida, i que la Unió Europea vol per a aquell any un 55 % de residus reciclats.

A banda de la recollida selectiva porta a porta, el contracte també preveu modernitzar tant els contenidors (que seran intel·ligents per calcular la taxa de residus de cada llar, en funció del reciclatge), com la maquinària de neteja. En aquest sentit, Badia ha dit que s’electrificaran els camions i seran més silenciosos: “Hi hem posat més diners i més personal per tenir un millor servei i generar menys molèsties”. En total, s’incorporaran 225 treballadors de neteja més.