Després del parèntesi de l’any passat per la pandèmia, l’alcaldessa, Ada Colau, i diversos regidors han recuperat aquest divendres la tradició de visitar les monges clarisses del Monestir de Pedralbes coincidint amb Santa Eulàlia. L’última trobada va ser el febrer del 2020, un mes abans que el virus ho paralitzés tot. La comunitat de les clarisses, formada per sis monges, ha pogut esquivar fins ara la covid.
La rebuda s’ha fet amb mascareta en una de les sales del monestir i ha comptat amb regidors de tots els colors polítics. Hi ha anat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), els presidents de grup Ernest Maragall (ERC), Luz Guilarte (Cs), Josep Bou (PP), Eva Parera (Valents), la regidora Neus Munté (Junts), i els tinents d’alcalde Jordi Martí (BComú) i Albert Batlle (PSC), entre d’altres.
Sense mató ni goigs de Santa Eulàlia
Tot i haver recuperat la visita, hi han faltat dos ingredients bàsics. D’una banda, els regidors no han pogut tastar el mató de recepta secreta que elabora cada any la mare abadessa, ja que, per l’abast de la pandèmia, s’ha preferit deixar-ho per una altra ocasió. Tampoc no s’han sentit els goigs en honor a Santa Eulàlia a l’església del monestir, un moment distès en què algun regidor s’atrevia a cantar.
Acord Ajuntament-Monestir
La retrobada entre regidors i clarisses ha coincidit amb l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i el Monestir de Pedralbes per seguir-hi fent tasques de conservació, restauració i exhibició del patrimoni. L’entesa, que es va aprovar al plenari de gener per unanimitat, garanteix per als propers 75 anys (amb opció a pròrrogues de 75 anys més) fer compatible l’activitat cultural amb la vida monàstica.
Governi qui governi hi ha un acord per donar estabilitat al nostre compromís amb les germanes clarisses i el Monestir de Pedralbes
Fruit d’aquest acord s’ha creat el Fons Especial del Reial Monestir de Pedralbes, integrat dins de la Fundació Barcelona Cultura. L’Ajuntament, a través de l’Institut de Cultura, assumirà les despeses de l’equipament, com ja fa ara, i dotarà el fons de pressupost anual que, per aquest 2022, és de 1,7 M €. A banda, el pla d’inversions del mandat preveu 3,9 M € per al Monestir de Pedralbes. Entre altres actuacions, enguany es vol rehabilitar la façana de l’església.
L’hort medieval recuperat
La visita de la Corporació Municipal ha culminat a l’hort medieval del monestir, que s’ha acabat després d’anys d’obres. Les excavacions arqueològiques que es van fer als terrenys han permès recuperar el sistema de rec tradicional i saber què s’hi plantava per ara, tornar-ho a sembrar. Dues associacions que treballen amb persones amb discapacitat s’encarreguen de cuidar-lo.