Santa Eulàlia no tindrà aquest any el mató de les clarisses. La pandèmia ha obligat a suspendre la visita que la Corporació Municipal fa cada 12 de febrer a les monges clarisses del Monestir de Pedralbes. Durant la recepció, la mare abadessa ofereix als regidors un tast del mató de recepta secreta que elabora seguint la tradició. Per l’edat avançada de la majoria de les sis monges que viuen al monestir, s’ha considerat que no era el moment idoni per fer la visita com s’havia fet sempre, però no es descarta fer-la en un altre moment.

La visita es remunta a la petició que la reina Elisenda va fer el 1357 al Consell de Cent (el que avui és l’Ajuntament) per protegir el monestir. Els llibres recullen que al segle XVI els consellers visitaven el monestir amb tot un cerimonial. La tradició es va conservar fins al 1714 i, amb els ajuntaments democràtics, es va recuperar adaptada als temps moderns. A l’església, aquests últims anys, les monges solien cantar els ‘Goigs de Santa Eulàlia‘ als regidors i alguns s’atrevien a fer-ho en veu alta.

El refetor, la sala on les monges feien els àpats principals, és on la comunitat oferia el mató a la corporació municipal

“Abstinència de mató”

Una de les monges clarisses, sor Isaura, ha explicat a betevé que la comunitat troba a faltar “una festa molt entranyable que donava alegria”. Sense la visita oficial, tampoc no hi haurà mató per a ningú, ni per a les monges. “Aquest any, abstinència de mató”, relata sor Isaura, que confia que la situació millori i que més endavant hi pugui haver “mató per a tothom”. “Tenim fe”, diu la monja, que explica que les altres germanes porten la pandèmia “de la millor manera possible” però sense veure els familiars més propers i sortir molt poc.

Una recepta al descobert

El mató de les clarisses s’ha anat perpetuant en el temps de generació en generació, amb uns ingredients i una manera de fer molt característica. En una col·laboració amb la Fundació Alícia i l’AV de Pedralbes, s’ha recuperat la recepta de la mare abadessa i, aquest any, el monestir ha publicat un vídeo que ho detalla. “Tot i que ho intentem, no surt igual que a la mare abadessa”, reconeix Anna Castellano-Tresserra, conservadora en cap del Monestir de Pedralbes que, tot i això, celebra que les monges conservin la seva manera de fer el mató.

exposició infermeria monestir Pedralbes
L’antiga infermeria acull l’exposició “Rere els murs del monestir”, sobre mobiliari que feien servir les monges

La pandèmia ha endarrerit els plans perquè les postres es poguessin vendre en algun establiment del barri. Durant aquest any, tampoc no s’ha pogut avançar molt en la recuperació de l’hort medieval amb els camins i circuits d’aigua. No obstant això, s’ha fet un estudi arqueobotànic per descobrir què s’hi plantava i què es menjava. Aquest any també s’ha obert una exposició a l’antiga infermeria sobre “mobiliari en femení” i, entre altres tasques, s’ha aprofitat per netejar la tomba de la reina Elisenda i la primera abadessa del monestir.

El Monestir de Pedralbes farà jornada de portes obertes aquest divendres, 12 de febrer, i també dissabte, dia 13.