En la carta, la Generalitat exposa que compta amb els locals que es van fer servir en les eleccions al Parlament el 27 de setembre del 2015. En cas que els ajuntaments no posin a disposició espais municipals, el govern català determinarà “locals alternatius per fer efectiu el dret de vot dels electors”. El president i el vicepresident de la Generalitat recorden als alcaldes en la carta que el Parlament ha aprovat aquest dimecres la llei del referèndum i que el govern ha signat el decret per convocar la votació l’1 d’octubre.
Fins ara, l’alcaldessa, Ada Colau, ha esquivat confirmar quina serà la implicació de l’Ajuntament en el referèndum i s’excusava en el fet que el consistori no havia rebut cap requeriment per part de la Generalitat. La carta, doncs, posa pressió al govern de Colau, que aquest dilluns va reiterar la disposició a facilitar que es posin les urnes sense posar en perill els funcionaris. Des del PSC, soci de govern de BComú, el tinent d’alcalde Jaume Collboni va sentenciar aquest dimecres que l’Ajuntament no participarà en cap actuació que no tingui cobertura legal.
El paper de l’Ajuntament en l’1-O ja va marcar també els últims plens del curs passat, en què es va evidenciar la divisió del govern municipal (BComú-PSC) en aquesta qüestió. Al juliol, el plenari va rebutjar una proposta de Cs que instava el consistori a complir la llei i no cedir locals municipals. BComú hi va votar en contra i el PSC, a favor. La mateixa discrepància es va viure al plenari de juny, en què es va tombar una proposició del PP de rebuig al referèndum.