L'acte ha estat marcat en tot moment per la solemnitat. S'hi ha repetit en més d'una ocasió que la d'avui era una jornada històrica. D'una banda, per la constitució d'un òrgan nou que recull l'Estatut, i de l'altra, pel consens en la composició. Un per un, els cent alcaldes que formen el Consell de Governs Locals han escollit el president. I no hi ha hagut sorpreses: l'elecció s'ha fet per unanimitat. L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, presidirà el Consell el proper any i mig, i després en prendrà el relleu l'ara vicepresident, Miquel Buch. El nou òrgan compta amb set membres nats: l'alcalde de Barcelona i els quatre presidents de les diputacions, a més de Bustos i Buch. En el discurs, Bustos ha defensat la feina que fan els ajuntaments i ha dit que no és just que se'ls assenyali com a culpables del dèficit. Per això ha reclamat un finançament més just i ha donat suport al govern en la demanda del pacte fiscal. I per a uns ajuntaments que ara viuen temps difícils, la vicepresidenta Joana Ortega ha anunciat avui que demanarà al Govern central que condoni els diners que reclama als ajuntaments per un error de càlcul de l'Estat. Són en total 790 milions d'euros que ofegarien unes finances municipals ja castigades per la crisi. En el cas de Barcelona, l'Estat li reclama el retorn de 320 milions d'euros.

La quantitat que l’Estat vol que els ajuntaments retornin és de 790 milions d’euros, 320 dels quals corresponen a Barcelona. La vicepresidenta de la Generalitat ha precisat que si la condonació no fos possible, demanarà al Govern central que compensi aquests diners en liquidacions futures.

L’alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, ha estat escollit per unanimitat nou president del Consell de Governs Locals. Ostentarà el càrrec els propers 18 mesos, i després farà el relleu amb el vicepresident de l’òrgan i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch.