L’Ajuntament de Barcelona ha decidit suspendre les relacions institucionals amb Rússia per la guerra d’Ucraïna, que el Ple Municipal va condemnar de manera unànime el mateix dia de la invasió. El consistori ha enviat una carta al consolat rus en què li comunica que no convocaran els seus representants a actes ni reunions de l’Ajuntament. Tampoc no enviaran representants municipals als actes que convoqui el consolat.
En la carta, Barcelona torna a reclamar “la fi immediata de les hostilitats i la retirada immediata de les tropes russes del territori ucraïnès” i puntualitza que, en els darrers dies, la situació al país ha empitjorat. Per això, la missiva concreta que s’han trencat les relacions “fins que no cessi la invasió il·legal d’Ucraïna i retorni la pau al país”.
“Ciutat de pau i defensora dels drets humans”
El consistori afirma també que la decisió s’ha pres “en coherència amb la tradició de Barcelona com a ciutat de pau i defensora dels drets humans”. En aquesta mateixa línia, s’ha pronunciat en un missatge a Twitter el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha qualificat d'”inadmissible” la invasió russa i ha afirmat que és “incompatible amb els valors oberts de Barcelona”.
Tot i trencar les relacions, l’Ajuntament remarca que la comunitat russa forma part de la ciutat i que “en seguirà sent part”. Per això, concreta que “no deixarem de prestar l’assistència tècnica necessària per garantir l’adequat funcionament dels serveis consolars per a la comunitat russa a Barcelona”.
L’anunci arriba l’endemà que milers de persones sortissin al carrer a Barcelona per protestar contra la guerra i reclamar la fi de les hostilitats. S’hi van sumar més de 300 entitats, que van demanar “passar a l’acció per aturar la violència”. La concentració va utilitzar lemes com el “No a la guerra”, que ja va fer-se sentir el 2003 contra la guerra a l’Iraq.