Montserrat ha assegurat que el govern espanyol té “la consciència molt tranquil·la” i, en referència als polítics independentistes, ha lamentat que “potser d’altres no la poden tenir tant”. La ministra ha acusat els independentistes de “no creure en un projecte comú amb Espanya i Europa” i ha insistit que “nosaltres no hem abandonat els catalans a la sort de l’independentisme”. Segons Montserrat, la candidatura barcelonina ha trobat “pedres i obstacles en el camí” i ha assegurat que la situació política a Catalunya “no ho ha posat fàcil” i ha remarcat que l’aplicació de l’article 155, ha tornat “la normalitat, la legalitat i l’estabilitat a Catalunya”.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha parlat de la candidatura de Barcelona i ha dit que reuneix “totes les condicions per ser els favorits”. Colau ha afegit: “En un moment de complexitat política, hem tingut la virtut de posar un objectiu comú sobre la taula”.

Per part de l’Ajuntament, són a Brussel·les el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i el cap del PSC, Jaume Collboni, que, tot i que ja no forma part del govern, hi ha viatjat com a convidat perquè fins fa pocs dies ell era el màxim responsable municipal de la candidatura. Tots dos han dedicat les primeres hores de la jornada a insistir en la idoneïtat de Barcelona per ser la seu de l’EMA.

L’alcaldessa, Ada Colau, també havia utilitzat Twitter i l’anglès per defensar les qualitats de la ciutat per aconseguir ser l’escollida.

La resta de grups de l’Ajuntament també s’han mostrat pendents de la decisió europea. El líders del grup Demòcrata, Xavier Trias; de Ciutadans, Carina Mejías; d’ERC, Alfred Bosch, i del PP, Alberto Fernándenz Díaz, han tuitejat en les últimes hores per mostrar el suport a la candidatura barcelonina. Des de la CUP, la regidora Eulàlia Reguant s’ha mostrat crítica amb l’atenció que ha rebut la decisió.

Tot i que no estava previst inicialment, la Generalitat també hi tindrà un representant. Amb el govern destituït, ha calgut negociar amb el Ministeri de Sanitat perquè finalment el director del CatSalut, David Elvira, pugui ser amb la delegació espanyola. L’exconseller Toni Comín desplaçat precisament a Brussel·les, s’ha mostrat confiat que Barcelona manté les seves opcions.

La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha destacat que la de Barcelona és la candidatura “més ben preparada”. També ha donat a conèixer el vídeo de presentació de la ciutat per convèncer els socis europeus, que recorre al famós “Hola!” que va donar la benvinguda als Jocs Olímpics del 92.

Un dels suports menys previsibles de la candidatura de Barcelona ha estat el del jugador de bàsquet Pau Gasol, que fins i tot ha gravat un vídeo que ha penjat a les xarxes socials.

Reaccions de la política catalana

La política catalana també ha reaccionat en aquesta jornada poques hores abans de la decisió final de la UE. El portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, Sergi Sabrià, lamenta que la tasca de la conselleria de Salut perquè la ciutat aculli l’EMA no s’hagi pogut consolidar “per l’aplicació de l’article 155“. Mentre, el líder del PP Català, Xavier García Albiol, espera que “la crisi política provocada per l’independentisme no afecti ni condicioni la decisió sobre la ubicació” de l’agència.

Per conèixer el veredicte final caldrà esperar al final de la jornada. La votació començarà a les 15.45 h, i el sistema de decisió preveu poder fer fins a tres rondes de votació per assolir un guanyador.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a