illa contenidors

A partir d’ara, els veïns del Fort Pienc i de la Dreta de l’Eixample podran llençar totes les escombraries en un mateix punt. Aquests dos barris són els primers a provar el nou sistema de distribució de contenidors de la Barcelona. Són les anomenades illes de recollida selectiva i integren els cinc tipus de contenidors existents a peu de carrer: el gris (rebuig), el marró (orgànica), el groc (envasos), el blau (cartró) i el verd (vidre). Aquest dilluns, 18 d’octubre, a la nit es comença a fer efectiva la nova distribució amb l’objectiu que estigui completament en marxa a finals de mes.

Una trentena d’illes de contenidors

En total, s’instal·laran 30 illes de recollida selectiva. Aquests punts de reciclatge amb els cinc contenidors disponibles conviuran amb altres punts on només hi haurà contenidors de rebuig, i punts dobles amb contenidors de rebuig i de matèria orgànica. Aquest assaig es fa a la zona delimitada per Gran Via, passeig de Sant Joan i Diagonal, amb la intenció d’ampliar-ho a la resta de la ciutat l’any vinent.

Mapa amb la nova distribució dels contenidors d’escombraries

Un equip de 16 educadors s’encarrega d’explicar aquest canvi de contenidors als domicilis i comerços de la zona. També es farà una campanya de reforç per resoldre dubtes, prevenir males praxis i també recollir dades sobre com està funcionant el nou model.

El sistema forma part del nou contracte de neteja i recollida de residus de la ciutat, que s’ha d’iniciar el 2022. Està previst que aquest model d’illes de contenidors s’implanti en aquelles zones on encara no es despleguin sistemes individualitzats com el porta a porta. D’altra banda, també s’instal·laran contenidors intel·ligents al barri de Sant Antoni aquest 2021.

Objectiu per al 2025: reciclar el 55 % de tots els residus

El canvi de model permet guanyar espai públic reduint el nombre de contenidors als carrers. Se’n retiren de rebuig i se n’afegeixen de recollida selectiva (que s’incrementen un 25 %). Així també s’apropa la recollida orgànica a la resta de contenidors per facilitar la separació de residus a la ciutadania.

Actualment, la recollida selectiva a Barcelona està estancada en un 37,7 %. L’objectiu del nou sistema és incrementar aquesta xifra fins a arribar a un 55 % l’any 2025.