L’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès a endurir la lluita contra les rutes de turisme de borratxera, que duen els turistes participants de bar en bar. En la Comissió de Seguretat d’aquest mes de juliol, BComú ha denunciat que encara se n’organitzen a la ciutat —tot i estar prohibides— i per això ha demanat que la pressió contra aquesta oferta s’incorpori a la nova ordenança del civisme. Mentre no s’actualitzi l’ordenança, però, els comuns han proposat que la prohibició municipal a les rutes de borratxera vigent a Ciutat Vella des del 2012 s’ampliï a altres districtes, com l’Eixample i Sant Martí.

“Quan els veïns arriben al seu barri no troben un espai de descans, sinó un escenari de festa de borratxera”, ha denunciat Marc Serra (BComú). Com a resposta, el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha assegurat que “la lluita contra el fenomen ha estat mantinguda en el temps” i ha detallat les denúncies que ha fet la Guàrdia Urbana els darrers anys a locals d’oci per fer campanyes de promoció del consum d’alcohol:

  • 2021: 320 denúncies
  • 2022: 408 denúncies
  • 2023: 586 denúncies
  • 2024 (fins al juny): 129 denúncies

Batlle, a més, ha obert la porta a incloure la lluita contra les rutes de borratxera dins de l’ordenança del civisme i a estudiar la possibilitat d’estendre a altres districtes la prohibició vigent a Ciutat Vella. A banda del govern del PSC, la proposta dels comuns ha rebut el suport de TriasxBCN, ERC i el PP. En canvi, Vox hi ha fet una abstenció.