Barcelona marxa amb el projecte urbanístic sota el braç per aquesta via, l'avinguda Samora Machel, un carrer que té més d'una similitud amb la Rambla barcelonina. Desemboca al mar, connecta el casc antic de la ciutat amb el port i té molta activitat fins i tot un dels mercats més populars, com aquí la Boqueria. Per això les autoritats de Maputo veuen amb bons ulls el projecte barceloní. Es vol convertir l'avinguda en una rambla similar a la de Barcelona, peatonalitzar-la i ordenar-la. També s'inaugurarà aquest centre cultural, l'únic de la ciutat, en el qual Barcelona hi ha invertit 250.000 euros i es visitarà l'arxiu històric de la ciutat. Abandonat durant molts anys i que Barcelona ha ajudat a crear.

La col·laboració amb Maputo, una ciutat d’1,2 milions d’habitants que pertany a un dels països més pobres del món, es va iniciar l’any 2000. En l’actual viatge, la delegació de l’Ajuntament inaugurarà un centre cultural a la capital de Moçambic en què Barcelona ha invertit 250.000 euros.

També es visitarà l’arxiu històric i es promocionarà un projecte urbanístic. Es tracta de convertir una de les avingudes principals de la ciutat en una via per a vianants, similar a la Rambla barcelonina.