Artur Mas ha comparegut al Palau de la Generalitat acompanyat d’una senyera i una bandera europea. Una escenografia lleugerament diferent del que és habitual per a un discurs subtilment diferent al de sempre, però sense grans anuncis, tot i la manifestació multitudinària per la independència que hi va haver ahir a Barcelona.

El president ha celebrat l’èxit de la marxa independentista de la Diada i ha agraït el civisme que van demostrar els participants. Artur Mas ha afirmat que s’ha ofert “a Europa i al món la imatge de la millor Catalunya i un missatge molt potent d’anhel de llibertat”. Davant l’expectació dels mitjans de comunicació per la compareixença, el president ha advertit que “hi ha preguntes que a hores d’ara no tenen resposta” i ha demanat prudència per emprendre el procés de transició nacional, un procés en què Mas ha afirmat que “no es pot improvisar”.

El pacte fiscal i les estructures d’estat

Artur Mas ha afirmat que “mai com ara Catalunya havia estat tan a prop de la plenitud nacional” i ha dit que “res no serà fàcil, però tot és possible si hi ha voluntat, grans majories i capacitat de resistir”. El president ha insistit que per iniciar el procés de transició nacional cal assolir la sobirania fiscal, de manera que en la reunió amb Mariano Rajoy insistirà en la petició d’un pacte que permeti tenir una hisenda pròpia a Catalunya.

El cap de l’executiu català ha afirmat que el que va passar ahir a Barcelona no el va sorprendre i que no canviarà el to de la seva entrevista amb Rajoy. Només, ha dit, podrà afegir que no l’escoltin a ell, sinó al poble de Catalunya.

El president de la Generalitat ha evitat parlar sobre un hipotètic referèndum per la independència i tampoc no ha volgut referir-se a la possibilitat de convocar eleccions anticipades en cas que les negociacions amb Madrid no fructifiquin.