Quiosc a la ronda de la Universitat

La Comissió d’Economia i Hisenda d’aquest dimecres ha aprovat definitivament que els quioscos de Barcelona puguin vendre nous productes com ara cafè i menjar per endur, i no només diaris, llibres i revistes. En el cas del cafè, només podrà ser de màquina i els productes alimentaris hauran de ser envasats i no es podran manipular. El govern del PSC i Junts hi han votat a favor, mentre que BComú, ERC, el PP i Vox s’hi han abstingut.

La nova normativa passarà a ser vigent un cop es publiqui al Butlletí Oficial de la Província. El consistori defensa que estan adaptant els quioscos a les noves necessitats del segle XXI i apunten que estan satisfent una reivindicació del sector. Amb els nous canvis, diuen, es protegeix la figura del quiosquer i es milloren les possibilitats de mantenir la seva activitat.

Prohibida la venda d’alcohol

Dins dels quioscos, l’espai obligatori destinat per a publicacions periòdiques deixa de ser d’un 80 % i es redueix al 51 %. D’aquesta manera, els quiosquers que vulguin fer-ho podran disposar de més espai per a altres productes. Malgrat això, la norma estableix que l’activitat essencial i majoritària ha de seguir sent la venda de publicacions.

A banda de cafè i menjar, els quiosquers també podran vendre aigua i refrescos, mentre que la venda d’alcohol queda totalment prohibida. A més, no podran posar ni barres ni cadires per consumir al voltant de l’establiment i els horaris seran més flexibles.

Amb tot, la limitació d’un 20 % de l’espai per a l’exposició de productes com records i anàlegs es manté i haurà de formar part del 49 % no dedicat a premsa o publicacions.

A Barcelona hi ha més de 200 quioscos

La nova norma té vigència fins al 2030 i regula tots els quioscos de la ciutat excepte els 11 que hi ha a la Rambla, que estan regulats per llicència. A més, els canvis en els quioscos se sumen a les activitats que ja se’ls van autoritzar el 2022, com ara la instal·lació de caixers automàtics i bústies d’última milla per a l’entrega de mercaderies.

A Barcelona ara mateix hi ha 287 quioscos a la via pública, 51 menys que el 2018. Del total, 253 tenen una adjudicació vigent, 25 estan vacants i nou més formen part del projecte liderat per la cooperativa creada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).