Alguns veïns no hi volien un hotel i, de moment, no es farà. A l'antic edifici de la Henkel s'hi havia projectat un establiment hoteler amb 180 habitacions. Se n'havia demanat ja la llicència, però la suspensió decretada pel govern l'afecta de ple i, per ara, queda aturat. Com aquest, hi ha una trentena de projectes en tràmit que no tiraran endavant. La suspensió de llicències és per un any i afecta tota mena d'allotjaments turístics. El govern pretén així ordenar un sector que ha generat, assegura, desequilibris a la ciutat. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Per tant, és evident que calia posar ordre i ho hem dit sempre. Creiem que fins ara s'ha fet una política a pedaços, és a dir, quan sorgia un incendi s'intentava amainar-lo amb polítiques puntuals i creiem que arriba el moment de fer un debat a fons." Mentre duri la suspensió, es farà un diagnòstic de l'oferta existent i s'obrirà un procés participatiu amb partits, entitats i el sector turístic per definir un pla que reguli tots els allotjaments. El govern NO descarta que el document inclogui el trasllat de llicències de barris més saturats cap a altres zones de la ciutat amb menys pressió turística. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "És un tema que cal debatre i que cal analitzar cas a cas, barri a barri i districte a districte. Tot i així no ens tanquem a moltes propostes que facin recuperar aquest equilibri entre activitat turística i vida quotidiana." La moratòria se suma a la suspensió de llicències de pisos turístics i també de nous hotels a la vila de Gràcia decretades pel govern anterior. Totes s'esgoten a principis de l'any que ve, que és quan el govern preveu tenir llest el Pla especial. L'anunci d'avui no afecta l'hotel previst al carrer del Rec Comtal, que té llicència atorgada des de fa anys i que el govern ja va dir que vol aturar. Per ara, n'està revisant l'expedient. Queden aturats, això sí, altres projectes que no havien ni començat els tràmits, com l'hotel que havia d'anar a l'edifici del Deutsche Bank i la Torre Agbar.

El govern municipal ha decidit obrir “un procés de reflexió i participació” per elaborar un pla especial de regulació d’allotjaments turístics. Un document que ha de fixar els criteris per a una gestió del turisme “que permeti preservar la qualitat de Barcelona com a destinació turística i que asseguri que aquesta activitat no representi cap font de conflicte amb els veïns i veïnes de la ciutat”.

Mentre es discuteix el pla, el govern municipal ha acordat suspendre oficialment la concessió de llicències de tot tipus d’allotjament turístic a Barcelona durant un any, prorrogable a dos. Amb aquesta decisió, l’Ajuntament atura l’emissió de llicències d’hotels, aparthotels, apartaments turístics, pensions, hostals, habitatges d’ús turístic, residències d’estudiants i albergs juvenils. El Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) ha publicat aquest mateix dijous l’acord de la suspensió. L’alcaldessa, Ada Colau, ha justificat la discreció de la mesura per “no generar un allau de sol·licitud de llicències”, i  ha recalcat que es tracta d’una suspensió cautelar que “no vol dir necessàriament que aquests projectes no s’acabin fent”. La mesura afecta una trentena de projectes hotelers com l’hotel de luxe de la torre del Deutsche Bank.

Segons el govern, l’objectiu del pla “és obtenir una radiografia fixa del parc d’allotjament turístic a la ciutat” que permeti avaluar l’oferta existent i l’impacte econòmic i social que té sobre l’accés a l’habitatge, però també de l’ocupació de l’espai públic, mobilitat, diversitat d’usos i producció i gestió de residus.

Un procés participatiu amb tots els actors

Un cop entra en vigor la suspensió, s’inicia un període participatiu amb els actors involucrats en el sector per elaborar el pla especial, en què s’establiran espais que promoguin el debat i el diàleg. L’alcaldessa, Ada Colau, ha explicat que alguns dels actors implicats amb els que han pogut parlar, com el Gremi d’Hotels, s’han mostrat d’acord amb la mesura perquè consideren que “calia ordenar i vetllar per la sostenibilitat del model”. Per la quarta tinent d’alcalde, Janet Sanz, la suspensió de llicències era necessaria per “poder fer un debat amb condicions”.  A més, es tindran en compte les experiències d’altres ciutats turístiques europees, i es recolliran propostes sorgides en reflexions prèvies, com el Pacte local per a la gestió d’un turisme responsable i sostenible. La previsió és tenir a punt una proposta inicial del Pla especial de regulació d’allotjaments turístics durant el primer trimestre de 2016.

Per enllestir el document “es tindran en compte iniciatives que afavoreixin un repartiment equitatiu dels beneficis del turisme als 73 barris de la ciutat”, així com mesures per descongestionar les zones sotmeses a una pressió ambiental i social més gran. L’octubre de 2014, l’Ajuntament ja va congelar la concessió de llicències de pisos turístics a tota la ciutat.

Comparteix a: