Amb set partits, s'aventurava ja que aquest seria un mandat difícil per arribar a acords, però només amb el primer debat, l'organització interna de l'Ajuntament, ha quedat més que pal·lès. Més de dues hores de reunió NO han servit per acostar posicions entre govern i oposició, que mantenen l'estira-i-arronsa sobre el nombre d'assessors que pertoca a cada grup dels 92 que es poden contractar. El govern se'n vol quedar 58 i proposa repartir els 34 restants entre els altres sis grups, una proposta, asseguren, generosa, que l'oposició no accepta. JOAQUIM FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "Sortim sense cap posició presa perquè era impossible perquè és el primer cop que tenim un paper sobre la taula." CARMEN ANDRÉS, portaveu del Grup Municipal del PSC "Entenem que s'ha d'esgotar la conversa fins arribar a un consens tal com s'ha fet sempre ÀNGELS ESTELLER, portaveu del Grup Municipal del PP "Els grups polítics que estem a l'oposició som la majoria, però ens volen deixar sense mitjans tècnics perquè poguem fer la nostra feina." GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Però clar, un govern ha de poder governar, no? Per poder dur a terme el programa pel qual ens ha votat la ciutadania nosaltres necessitem un equip mínim per tirar endavant aquest programa." Tampoc NO hi ha entesa en quantes comissions de plenari hi ha d'haver. El govern en vol quatre, una per àrea, però alguns partits creuen que cada una agrupa massa temes. Esquerra ha afegit encara un altre debat: vol que l'Ajuntament aprovi un codi ètic. JORDI CORONAS, portaveu del Grup Municipal d'ERC "Que parli del tema de les contractacions, que parli de les relacions familiars dels electes amb les persones que es contracten." El cartipàs s'ha d'aprovar en el ple previst per al 14 de juliol. A banda de tot això hi ha d'haver acord també en les empreses municipals i qui presideix els plens de districte. La setmana que ve hi haurà una nova reunió.

Després de dues hores de reunió i noves propostes sobre la taula, govern i oposició no han avançat en la distribució d’assessors. Si la darrera oferta del govern era assignar 62 tècnics a l’executiu i 30 a la resta de formacions, aquest dimecres s’ha replantejat la balança, amb 58 assessors per al govern i 34 per a l’oposició.

Des dels grups municipals s’han mostrat insatisfets amb la proposta ja que plantejaven que la dotació mínima fos de set assessors per al grup amb menys representació, com es donava en el mandat anterior. Les formacions han coincidit a demanar que se’ls respecti “la necessitat d’uns recursos tècnics mínims” per treballar en condicions des de l’oposició, tal com ha expressat Carmen Andrés (PSC). La regidora del PP Àngels Esteller ha anat més enllà i considera que hi ha la voluntat per part del govern de “silenciar l’oposició”.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que la proposta “era molt generosa”. Tot i això ha deixat la porta oberta al diàleg i ha avançat que dilluns que ve reiniciaran les converses amb la resta de partits “per trobar el punt d’equilibri”.

De retruc, el cartipàs continua en suspens

Les negociacions tampoc no avancen pel que fa al cartipàs ni en la constitució dels plenaris de districte. Joaquim Forn (CiU) s’ha mostrat preocupat per aquesta situació, “patim certa aturada en la presa de decisions importants”.

En la reunió s’ha plantejat que els consells de districte es podrien nomenar a finals de mes i el govern estaria obert que els grups de l’oposició els poguessin presidir. També s’ha comentat que els primers plenaris ordinaris se celebrarien a l’octubre.

Un codi ètic per a tot l’Ajuntament

Una de les peticions que ha plantejat ERC és que en el plenari de cartipàs, que hauria de tenir lloc el 14 de juliol, es voti la creació d’un codi ètic per a l’Ajuntament de Barcelona. El portaveu del grup, Jordi Coronas, ha explicat que es tracta de posar en comú els codis a què s’han compromès els diversos partits. Assegura que unes línies comunes han de servir “per marcar les relacions familiars, la transparència en els sous o els criteris per tal de triar assessors”.