Arran de les queixes dels veïns de Sant Antoni, l’Ajuntament ha aplicat un pla de xoc urgent per mantenir més neta la zona baixa de la superilla de Sant Antoni, en el tram del carrer del Comte Borrell, entre Tamarit i Aldana. La intensificació de les tasques es fa ara amb un dispositiu especial de neteja i seguretat i hi participaran també educadors de carrer.

Degradació de l’urbanisme tàctic a la superilla

Els veïns s’han queixat de manera reiterada per la degradació d’aquesta part de la superilla, creada mitjançant urbanisme tàctic el 2018 i que ja s’havia hagut d’arranjar amb anterioritat. Apunten com un dels problemes l’augment de persones que dormen a la zona, diuen que són una trentena al mes. Denuncien brutícia, pudor, mals usos i la impossibilitat de gaudir dels espais pacificats.

Altres veïns alerten també de problemes relacionats amb l’incivisme i el consum de begudes i menjar al carrer. Això diuen que ha propiciat l’augment de la presència de rates i coloms, que atribueixen a les restes de menjar que s’acumulen diàriament a la zona.

Reforç de la Guàrdia Urbana

L’Ajuntament ha reaccionat aplicant mesures de manera immediata que, de moment, han satisfet els veïns, que parlen d’una millora. Des del 9 d’octubre s’ha posat en marxa el dispositiu Civitas entre la Guàrdia Urbana i BCNeta que permet arribar a tots els racons de la zona. La Guàrdia Urbana acompanya el servei per fer aixecar les persones que hi pernocten.

En breu s’hi faran actuacions d’esponjament i reubicació del mobiliari de les zones problemàtiques, i recuperació de mobiliari o jardineres. També es farà un treball amb les persones sense sostre perquè millorin la cura de l’espai públic. Hi haurà educadors per a les persones consumidores i es reforçarà la Guàrdia Urbana a la zona.  

Abans del dispositiu ja s’hi havia intensificat la neteja

Els veïns volen la urbanització definitiva de la superilla

Aquesta ha estat una de les primeres superilles d’èxit a la ciutat però encara manté la urbanització provisional o d’urbanisme tàctic. La Teresa Márquez, veïna de la zona, explica que no s’ha urbanitzat correctament.

S’han generat un munt de petits espais, de raconets i bancs de fusta, que són dormitoris a l’aire lliure”
Teresa Márquez, veïna

Els veïns demanen que s’urbanitzi definitivament aquesta part de la superilla, que toca al Paral·lel i que ha quedat en una via morta. El regidor de l’Eixample, Jordi Valls, va explicar en l’últim consell de barri que la voluntat és fer-la de forma definitiva, però que això no arribarà ràpidament. Per això es va comprometre a fer canvis perquè l’urbanisme tàctic no generi impactes negatius.