(ACN) Barcelona ha constituït un espai “inèdit” de diàleg permanent amb sindicats i patronals en l’àmbit municipal. En un acte al Saló de Cent, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha firmat el document de creació de la taula juntament amb els màxims representants de Foment, PIMEC, CCOO i UGT. L’alcalde ha destacat que la iniciativa és “pionera”.

En aquest espai s’abordaran temes com les infraestructures, l’habitatge o el mercat de treball amb “visió metropolitana” amb l’objectiu d'”ordenar els espais de concertació” ja existents entre els representants dels treballadors, dels empresaris i el govern municipal. Ara, s’han donat sis mesos per establir-ne el funcionament.

Els membres de la taula han insistit que tractarà temes que “no són d’una legislatura” sinó de canvis socials que “necessiten trajectòries molt àmplies”, com ara l’accés a l’habitatge. “Hem d’aconseguir que les persones que treballen a Barcelona puguin viure a Barcelona”, ha destacat el secretari d’UGT, Camil Ros, que ha destacat que el diàleg social “no és un discurs teòric imaginari sinó que és una realitat” que “millora les condicions de treball i de vida” de la gent.

Extensió al conjunt del sistema institucional català

La constitució d’aquest nou espai forma part del desplegament de la llei de participació institucional aprovada pel Parlament el 2020. En aquest sentit, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco ha fet una crida a altres ciutats catalanes a formar taules similars. “Avui es fa un pas molt important”, ha destacat Pacheco.

En la mateixa línia, la part empresarial ha valorat “molt positivament” el nou mecanisme perquè és “una demostració de responsabilitat i compromís”. “És un senyal inequívoc que Barcelona vol tornar a ser un referent mundial de progrés “, ha dit el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.

Contra les “accions populistes” d’altres comunitats

Al seu torn, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha subratllat que una taula com aquesta és “inèdita” i ha afegit que l’actitud de Barcelona es contraposa amb la “d’alguns governs que estan fent accions populistes i simplistes” que s’estan “carregant” la concertació social. En concret, ha assenyalat el “qüestionament del diàleg social” que han fet els governs de les Illes Balears o de Castella i Lleó, on s’han retirat subvencions. També l’alcalde ha coincidit que “altres comunitats autònomes estan anant enrere en termes de diàleg social i concertació”.