El cost de la vida a Barcelona és cada cop més elevat. En concret, en els darrers cinc anys s’ha disparat un 42,6 %. Els barcelonins necessiten un salari mínim per sobre dels 1.500 euros per arribar a fi de mes i cobrir les necessitats bàsiques. Segons un informe de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la nòmina necessària aquest 2022 per pagar l’habitatge, el menjar, la roba, el transport o les despeses extraordinàries, entre d’altres, ha estat de 1.552 euros. L’estudi assenyala la guerra d’Ucraïna i l’increment dels preus de l’energia com a causes principals de la inflació.

Treballar i no guanyar prou

L’AMB estableix cada any un salari de referència amb l’objectiu de determinar la remuneració suficient perquè una persona que treballi i la seva família puguin viure dignament. En el cas del conjunt dels municipis de l’àrea metropolitana, aquesta nòmina el 2022 es va situar en els 1.447 euros al mes (un 7,58 % més que l’any anterior).

Cal tenir en compte que el càlcul es fa en funció dels diversos tipus de llars i famílies. Una persona que viu sola necessita 1.500 euros, però si es tracta d’una persona sola amb fills es dispara per sobre dels 2.400. En canvi en el cas de dos adults o una parella sense fills, el salari mínim imprescindible baixa fins als 1.100 euros, sempre que tots dos tinguin ingressos.

Aquest indicador visibilitza que moltes persones, tot i tenir feina, no ingressen prou diners per mantenir el nucli familiar.

El 34 % dels ingressos per a l’habitatge

Per al conjunt de llars metropolitanes, les despeses relacionades amb el lloguer o la hipoteca van suposar el 34 % del total del pressupost de necessitats bàsiques. En segon lloc, el menjar amb un 22 %. L’increment del preu dels aliments ha provocat que calgui més diners per omplir el cistell. L’any 2022 fer la compra va ser, de mitjana, uns 92 € més car que l’any anterior.

Pel que fa als subministraments (aigua, llum, gas i telèfon) van costar 41,46 € més de mitjana. Amb tot, les despeses associades a l’alimentació i els subministraments van representar el 34 % del salari.

El transport, més barat

Per contra, pagar el transport ha sortit més barat, concretament dos punts percentuals menys (uns 45 € menys). La rebaixa dels títols de transport públic i la gratuïtat de Rodalies expliquen d’aquesta davallada.  

Pel que fa al pressupost destinat a les despeses extraordinàries, com ara millores a l’interior de l’habitatge o compra d’electrodomèstics, es va mantenir en el 15 %.