Després que el 25 de juny, durant la presentació de l’oferta esportiva en edat escolar 2024/25, es comuniqués als centres que el curs vinent no es duria a terme el programa Jo nedo! per als alumnes de 6è —i que, de moment, es focalitzaria en els de 1r de primària—, ara l’Ajuntament ha assegurat aquest dijous que sí que es mantindrà. Fonts municipals han confirmat a betevé que “no hi ha prevista cap tipus de reducció de les ajudes impulsades per al foment de la natació en l’àmbit escolar”. És el que ha afirmat també el regidor d’Esports, David Escudé a les xarxes socials.

Afegeix que actualment “s’està avaluant el programa i es treballa perquè el Ja nedo! continuï el curs vinent també per a l’alumnat de 6è de primària amb les millores que es considerin convenients“. Diu que “una vegada es concreti la proposta final, es comunicarà a les escoles”. 

En un inici, aquestes mateixes fonts havien puntualitzat que s’estava replantejant la fórmula perquè aquells alumnes de 6è que no van poder fer l’activitat a 1r de primària poguessin tenir l’oportunitat de gaudir d’una “acció específica de natació”. Ara, sembla que es buscarà la manera perquè tot l’alumnat de 6è en pugui fer.

Les escoles ho atribueixen a la Copa Amèrica

Quan, en un primer moment, les escoles han rebut la notícia de la reducció del programa escolar, els afectats per la decisió han denunciat que tot plegat arribava en un moment en què l’IBE ha doblat el pressupost i que, en canvi, “s’han retallat els recursos per fomentar l’esport escolar”. De fet, des d’alguns centres educatius de Nou Barris van més enllà i n’assenyalen la Copa Amèrica 2024. “Se’ns notifica que no s’obre el període d’inscripció al Ja nedo! per als alumnes de sisè, però alhora veiem una oferta il·limitada d’esports de vela“, diu en Jordi Domènech, mestre de l’Escola Elisenda de Montcada, al barri de Ciutat Meridiana.

Domènech alerta que gairebé la meitat dels alumnes de sisè del seu centre no saben nedar i defensa la necessitat de mantenir els cursos gratuïts. “Ja em sembla bé l’oferta de vela, té sentit per la Copa Amèrica, però no ha de ser en detriment de la natació, perquè molts alumnes no saben nedar“, ha sentenciat. També afegeix que si no s’acabessin mantenint els cursets gratuïts per als alumnes “hi haurà desigualtat de classe”. “No tenim una AFA potent com poden tenir altres centres, ni prou diners per pagar classes de natació. Hi hauria un greuge comparatiu“, ha dit.